71

Истинският козунак се прави с търпение и любов

Искате ли да направите хубав домашен козунак, отделете цял ден. Най-важно е от какво е приготвен - продуктите да са изцяло натурални. Също и времето, за което е произведен, тъй като за да се създаде натурален български козунак, се изискват много часове. 8-10-12 ч. са необходими на една домакиня, ако иска да си го направи вкъщи. А също и много желание, търпение и любов, иначе няма да се получи, разкрива тайните на козунака Нестор Куцев, основател на пекарна "Хлябь".

Майсторите там използват единствено брашно от висококачествена българска пшеница, чисто краве масло, прясно мляко, яйца и захар. И никакви заместители и подобрители. Не влагаме нищо друго освен естествени продукти. Козунаците се произвеждат на натурална дълга ферментация, която има безброй ползи за човешкия организъм. По този начин в изделията се образува киселинност, която по естествен начин ги предпазва от различни бактерии. Това е естественият консервант, който природата ни е дала и ние го използваме, разказва Нестор Куцев.

Тънкости от пекарната

За да се получи хубав козунак, той трябва да е между 500 и 700 г. Ако е по-малък, няма структурата, която търсим, а ако е по-голям грамаж, изделието трудно се изпича. Оптималното, бих казал, е 600 г. Натурален козунак, произведен по правилния начин - без консерванти, без никакви подобрители, със сигурност би издържал две седмици.

За да се получат прословутите конци, е много важно какво сте сложили вътре и как се меси козунакът - това трябва да се прави много дълго време. Конците обаче може да се видят единствено когато козунакът е топъл или много пресен - няколко часа, след като е излязъл от фурната. Когато мине повече време, те изчезват, тъй като влагата излиза и структурата се променя, разказва Нестор Куцев.

В пекарна "Хлябь" залагат и на естетиката. Майсторите плетат козунаците в различни форми, използват за украса филиран бадем и кафява захар.

Царят на празника

Един от топ продуктите на пекарната е италианският панетон, в който има различни вложки - портокалови кори, череши, стафиди, филиран бадем. Прави се с кафява захар. Тук вече имаме продукт с много различни вкусове в себе си, разказва Нестор Куцев. При него процесът на натурална дълга ферментация трае над 36 часа, защото имаме няколко замесвания - първо тесто, второ тесто, трето тесто. Всички те втасват определено време, след което се слага следващото. На финала следва формоване и изпичане. Тук вече наистина говорим за дълъг срок на годност без никакви консерванти заради самата технология.

Интересното при панетона е, че след като бъде изпечен, той се обръща обратно и така се оставя да изстине. Причината за това е, че ако изстине по стандартния начин, ще се срути, защото е направен от изключително тежко тесто. Понеже не използваме заместители, в това изделие има страшно много масло и захар. А преди Великден пекарната представлява забавна гледка - с наредени като прилепи панетони.

Най-вкусният козунак

Много от производителите използват заместители в козунаците поради ред причини. Една от тях е, че цената е по-добра, друга - че по този начин тестото е по-леко и може да получи нужния обем. Ако се влагат натурални суровини, както вече споменах, то става тежко и е много трудно да придобие структурата и финалния вид, който се търси, обяснява Куцев. Когато започнах да създавам нашия натурален козунак, осъзнах всички тези проблеми и имахме един период на напасване на рецептата - около месец-месец и половина. Рецептата за козунака, който произвеждаме, е наша разработка и смея да твърдя, че това е най-добрият продукт, който може да опитате, тъй като съдържа оптималното количество захар и масло. Всичко, което се предлага в пекарната, е произведено по този начин - с натурални суровини, с много желание и любов.

Курабиите на Яна

Всеки член на нашия екип е креативен. Опитва се да създава нещо ново, да подобрява това, което правим. И всеки е свободен да твори. Затова и имаме такива резултати. Хората работят с желание и ентусиазъм и се опитват да направят нещо истинско. Курабиите на Яна например са дело на един от нашите майстори.

Великден - време за работа

Отбелязваме Великден с много работа. Покрай празника сме изключително натоварени. Работим доста усилено две седмици преди това, за да успеем да се справим. А последните няколко дни практически не излизаме от пекарната. Празника отбелязваме както всички - уморени, но щастливи от добре свършената работа.

Празнични пити за всеки

В пекарната се предлагат страхотни празнични пити, които правим за различни поводи на нашите клиенти - рождени и имени дни, сватби, събирания. В последно време виждаме голям интерес именно към такива продукти. Тях също произвеждаме единствено с натурални суровини - чисто краве масло, прясно мляко, яйца, захар. И опредено сме изборът за празнични събирания. Хлябовете, които предлагаме, също са създадени само от натурални продукти. Имаме огромно разнообразие от квасени хлябове, безглутенови и веган печива.

И в сладкарството се опитваме да предлагаме висок клас изделия. Всички кремове, които правим, са с маскарпоне, с Филаделфия, не използваме нищо, което е заместител, разказва Нестор Куцев.

Качество без капка компромис

Хлябовете при нас се предлагат до шест часа от производството. Сладкарските изделия също - правим ги и се продават в рамките на деня, за да може всичко да е с отлично качество. В това сме безкомпромисни и се опитваме да създадем стандарт. Идеята ми още със старта на пекарната беше да направя място, където хората ще работят с желание, ентусиазъм и ще дават всичко от себе си. За да може да предложим продукт, изключително висок клас, който да задоволи търсенето от клиенти, знаещи какво искат. И смятам, че го постигаме.

Още интересни четива за празника вижте в луксозното рекламно издание "Марица Великден"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Desiiii

Desiiii

21.04.2022 | 09:08

Страхотни

Отговори
3 0
Н.П

Н.П

21.04.2022 | 09:06

Най-добрите в България

Отговори
3 0
Наистина са добри

Наистина са добри

20.04.2022 | 14:05

Взимала съм доста пъти от техните хлябове. Да цените са малко по-високи, по определено си заслужава!

Отговори
7 0
Качеството е на ниво

Качеството е на ниво

20.04.2022 | 13:12

Единствено от там си позволявам да взимам хлебни изделия за децата. Несравнимо с всичко останало но пазара!

Отговори
6 1
козунак

козунак

20.04.2022 | 12:52

Козунакът им наистина е хубав, но преди беше на добра цена от 7 лв., сега сигурно е над 12 лв. Загубиха явно много редовни клиенти щом започнаха да си правят такива платени реклами

Отговори
2 7
Така е

Така е

20.04.2022 | 12:37

Добре започнаха,но после влошиха рязко качеството на закуските

Отговори
2 5
Галя

Галя

20.04.2022 | 12:37

Безспорно най-добрата пекарна в Пловдив, а може би и в България. Опитвали сме почти всичко, което предлагат. А козунаците са им направо вълшебни!

Отговори
7 0
добре написано

добре написано

20.04.2022 | 11:41

но втори път там не влизам. Заради цените естествено.Независимо от доводите на производителите.

Отговори
7 5

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?