46

Искат ни по пет лева за е-медицинска бележка за учениците

Е-бележката за извиняване на отсъствията на учениците няма да бъде безплатна, въпреки обещанията на властта при представяне на нововъведението миналата седмица. Всеки личен лекар е свободен да определя цена за услугата, тъй като медицинският документ не влиза в безплатния пакет от услуги, които се покриват от бюджета на Здравната каса, обясниха от здравното министерство. Електронната извинителна бележка ще влезе в сила от 1 октомври. 

В Пловдив например някои джипита въобще не взимат такса за издаването на заветния документ на хартия за ученици и деца в детски градини. Други обаче таксуват услугата между 2 и 5 лева, показа репортерска проверка из ДКЦ-тата. Сума се дължи дори и когато детето не е боледувало, но е отсъствало по семейни причини от забавачка дълго време. По регламент трябва да се представи медицинска бележка, че малкото не е имало контакт със заразно болни по време на престоя си извън детската градина. "Нека не забравяме, че колегите, които работят с деца, не получават потребителска такса", коментира в интервю доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Всяко джипи е в правото си да изисква такава такса, но е задължен да предостави на публично място в кабинета си ценоразпис. За всяка платена услуга лекарите трябва да издават касов бон, подчертават от пресцентъра на здравното министерство. Те смятат, че електронизирането на бележките за училище няма да доведе до оскъпяване на услугата. Родителите обаче, дори и да са информирани предварително за цената на услугата, нямат полезен ход, защото извинителната бележка трябва да се издаде от личния лекар на детето.

Сред услугите, които са извън пакета, заплащан от НЗОК, е издаване на свидетелство за постъпване на работа - то варира между 25 и 30 лева. На същата цена върви медицинското свидетелство за водачи на МПС, категория В. Заплащат се също и служебните бележки за детски надбавки, за социални помощи, за агенция "Закрила на детето" и др. институции. За това някои джипита взимат 5 лева, други - 8 лв., а трети - 10 лв. Изготвянето на протокол за явяване пред ТЕЛК струва 25 лева. 

През 2019 г. от пакета на НЗОК изпадна още една доста често срещана услуга - издаване на медицинско свидетелство за брак. Към момента в Пловдив такова се вади между 25 и 30 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Батко

Батко

24.09.2023 | 15:27

На България деца не ѝ трябват!

Отговори
4 1
ytytu

ytytu

24.09.2023 | 14:59

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами:== ---- https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 2
... Държавица с "управници"

... Държавица с "управници"

24.09.2023 | 14:03

Кога ще ги стигнем америкацните ... - скоро!

Отговори
6 0
Жоро

Жоро

24.09.2023 | 13:31

Щом банките вдигат таксите нека и докторите ги вдигнат

Отговори
12 3
Пациент

Пациент

24.09.2023 | 13:23

Дерат ни до кокал няма дете няма пенсионер няма осигурен няма учащ тия вземат бебе от майка

Отговори
13 6
Котка

Котка

24.09.2023 | 13:09

И хартиената беше толкова. 5 кинта бележка, 10 болничен, 20 етапна епикриза. Цени народни.

Отговори
10 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата