Следвайте ни

Искат 900 лева заплата в земеделието с писмо до властта

viber icon

900 лева брутна работна заплата в земеделието поиска Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“. Тя ще важи предимно за сезонните работници. За да бъдат привлечени на работа в стопанствата, безработните трябва да имат право да продължат да получават обезщетения, след като приключат със сезонната заетост в селското стопанство. А докато работят на полето и във фермата, те няма да получават обезщетения, а заплати, обясниха идеята си от синдиката. 

Парите могат да дойдат от неизползваните до момента средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. „В условията на криза и постоянната заплаха от поставянето на цели стопанства под карантина, една такава мярка ще позволи на фермерите не само да запазят своя човешки ресурс, но и да създадат допълнителна заетост“, се посочва в предложението. Идеята официално е изпратена до премиера Бойко Борисов, земеделския министър Десислава Танева и заместник-министър Лозана Василева и към социалния министър Деница Сачева.

Друго тяхно предложение е да се създаде дигитална земеделска платформа, където да се срещнат търсещите и предлагащите работа в селското стопанство -единно дигитално пространство, в което се събира цялостната информация и се провежда мониторинг на заетостта. 

Въвеждането на електронна трудова книжка, в която се отчита всеки отработен час и по този начин работникът придобива възможност за натрупване на трудов стаж, е по-правилният и честен подход за всички работещи в сектора, считат от синдиката „Подкрепа“. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай