Следвайте ни

ИПИ: Мярката 60/40 вече става вредна за бизнеса

viber icon

Мярката 60/40 е изпълнила целите си и 10 месеца след въвеждането <210> е време за нейното приключване. Това твърди анализаторът Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който се аргументира, че големият удар от коронакризата вече премина и е време да започне естественият процес на оздравяване на пазарите.

В анализа се посочва, че у нас нито един момент не е имало задълбочена дискусия или някаква форма на консенсус по въпроса дали подобна програма е приложима във всяка криза. "Изкуственото запазване на заетостта в сектори или предприятия, ударени тежко от „класическа“ криза, може да бъде много опасно - все едно да пазим зомби заетост в строителството през 2009 и 2010 г., когато новите работни места ще бъдат на съвсем друго място", смята Ганев.

Според ИПИ важен момент с формата 60/40 е бил нейният широк обхват. Дискусията в първите 2-3 седмици на извънредното положение постепенно смени целта <210>. От тесен обхват - например покритие само на секторите, които са затворени със заповед, се премина към много по-широк обхват на мярката, включващ всяка фирма със спад на приходите над определен процент. Друг важен момент, особено в началото на кризата, е самоучастието на компаниите. Дори и да си затворен временно, те трябва да допринасят за заплата на работниците.

Впоследствие мярката беше променяна в някои детайли и удължавана няколко пъти - последно до края на март 2021 г. Докато преди година мярката се въведе за предприятия, които са или напълно, или частично преустановили работа, в днешния си вариант вече подкрепя заплатите в отдавна отворени такива. Профилът на компаниите, които в най-голяма степен тежат на мярката, също се промени - водещите бенефициенти в началото бяха аутомотив заводите, а днес вече са най-големите държавни компании. На този фон логично идва въпросът кога следва да е краят на 60 на 40?

От самото начало е ясно, че спирането на мярката ще бъде трудно. Компаниите бързо привикват към държавните субсидии, а в някои заплатите се подкрепят близо година - има примерни за компании, които са неизменно част от програмата независимо от промяната в ПМС-тата. Общо похарченият ресурс към началото на февруари надмина 800 млн. лв. и реално вече се приближаваме до одобрения заем от 1 млрд. лв. по инструмента SURE, който ще покрие разходите по мярката у нас. Към момента обаче имаме политическа заявка за ново удължаване на 60/40 до септември 2021 г.

Според Петър Ганев няма обективен или научнообоснован безспорен критерий, който да отсече със сигурност момента, в който подобна мярка трябва да спре. Есенцията на мярката у нас обаче подсказва, че този момент е по-скоро обвързан с успокояването и нормализирането на икономическите отношения и вериги на доставки, а не с пълното отшумяване на кризата и връщането към предходната траектория на растеж. 

"Днес трудно може да се аргументира защо едни предприятия трябва да получават подкрепа за заплатите на работниците - вече над 10 месеца, а други да се справят сами. В добра форма или не, ударът на кризата вече беше посрещнат. Сега трябва да се гледа напред към новия растеж. Част от предприятията ще съкращават хора, други ще разкриват работни места - това е част от нормален процес на преструктуриране на икономиката. На държавата <210> предстои цял план за възстановяване и устойчивост да изпълнява, не <210> е работа вече да подкрепя заплатите в отделни предприятия", смята икономистът.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?