1553
Следвайте ни

Iphone 13 - революцията на Apple, или още от същото?

viber icon

Американският технологичен гигант Apple Inc. представи новото си, 13-о поколение Iphone на онлайн събитие преди дни. Основната движеща сила в компанията - шефът на Apple Тим Кук, показа новия смартфон, който за поредна година предизвика сериозни полемики в технологичните общности. 

На външен вид IPhone 13 изглежда подобен на своя предшественик. Размерите и теглото на всеки един от четирите нови модела от 13-ата генерация почти напълно съвпадат с предишните. Отново имаме два стандартни модела 13 и 13 mini, както и два ексклузивни - 13 pro и 13 pro max. В САЩ цените на новата линия смартфони на Apple остават непроменени, но голямата новина е очакваното понижение на цената в Европа.

За момента е ясно само, че във Великобритания стандартният модел 13 ще се продава с близо 50 пануда по-евтино от предшественика си, а при най-скъпия модел 13 pro max цената ще падне с близо 100 паунда. 

 

Американската компания разчита изцяло на 5G технологията за новия си iPhone. Всеки аспект от модула за новия стандарт при преноса на данни е получил сериозно подобрение и от Apple обещават новият им телефон да бъде най-добрата машина за 5G сърфиране на пазара. За да се възползва подобаващо от бързия интерент, батериите на четирите версии са получили сериозен ъпгрейд и обещават до 30% повече живот с едно зареждане.

Нуждата от по-голяма батерия в новия модел идва и заради новите диспелеи, с които двете по-скъпи версии ще са снабдени. За пръв път в историята си Apple ще постави 120hz панел, като за разлика от конкурентите си технологията, която американците ползват, ще позволи на диспеля сам да регулира своята скорост на опресняване и когато не е нужно - да сваля до 60hz. Размерите на екрана остават непроменени -  5,4 инча (13 mini)  6,1 инча (13 и 13 pro), както и 6,7 инча за 13 pro max. Новите дисплей са и до 20% по-ярки, сравнение с миналогодишните. 

IPhone остава и най-важният продукт в портфолиото на Apple. Между 60 и 75 процента от приходите на компанията в последните 5 години идват именно от смартфона. Съвсем наскоро обаче делът му в продажбите спадна под 50%, наред с други неща, защото компютрите Mac и таблетите iPad станаха значително по-популярни по време на пандемията.

 

Apple оборудва новите си iPhone и с нов впечатляващ нов видеорежим, който ще приближи смартфоните една стъпка по-близо до професионалната фотографска техника. По време на представянето Тим Кук показа редица снимки и клипове с впечатляващо качество, заснето с новия 13 pro max. Камерата на най-новия iPhone ще може да се използва за управление на зоната на фокусиране във видеоклипове, което създава усещане за заснемане "ала Холивуд" на семейния празник.

Всички нови модели смартфони са с новия чип A15 Bionic, за който обаче все още не се знае много. При представянето му Apple приложиха маркетингов ход - компанията обяви, че новият процесор е с до 50% по-бърз. Потребителите в мрежата веднага решиха, че това е спрямо предшественика му - чипа A14, но се оказа, че това са данни от преки тестове с "конкуренти телефони", които обаче останаха неназовани от Apple. 

Първата доставка от новите модели у нас се очаква да пристигне на 8 октомври, като устройствата ще се заявяват с предварителна поръчка. Към момента само А1 са анонсирали подобна кампания, която започва от 1 октомври. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?