Следвайте ни

Ташкови започват третото крило на "Лаута Гардън"

viber icon

Жилищната кооперация в парк „Лаута“, която братът на пловдивския депутат Атанас Ташков започна да строи след брилянтната сделка с  бившия общински терен, благополучно порасна  до десетия етаж. 

В комплекса кипи ударен труд, видя репортерският екип на „Марица“. Жители на „Тракия“ разказват, че през есента на  миналата година мегакомплексът „Лаута Гардън“ беше позакъсал, най-вероятно около скандалите с апартаментите на властта в София и поредицата от разследвания срещу инвеститорите с партийни билети. Така обявеният първоначално пусков срок - до края на 2019-а, не се реализира.  

По проект, одобрен по неведоми пътища в Община Пловдив, комплексът на новия булевард „Проф. Цветан Лазаров“ се състои от три тела с различна височина. Първото е изградено в груб строеж - девет етажа плюс партер, предназначен за магазини, офиси и гаражи.

Застроеният терен е с площ три декара. Второто тяло на комплекса също е напреднало до седмия етаж, за третото са излети основите. Трите секции се строят на калкан. По-малките апартаменти се търсят повече, въпреки че цената не е от най-ниските - 730 евро на квадрат. Големите тристайни се предлагат срещу 720 евро, обясниха вчера от фирма "Демилекс", която строи и продава едновременно. Намаление в кризата няма.

Историята  

Общинският терен в парк „Лаута“ е спазарен, а проектът на мегакомплекса е одобрен, когато Иван Тотев беше кмет, а съпругата на депутата Атанас Ташков Радослава заемаше водещи позиции  в Общинския съвет. Двата си мандата в местното управление (от 2011 до 2019 г.) Радослава Ташкова завърши като зам.-председател на градския парламент и шеф на съветниците от ГЕРБ, известна като дясната ръка на градоначалника. Ташкови са и семейни приятели с Тотеви.

Станимир Ташков, брат на депутата Атанас Ташков, придобива общинския имот чрез „Трансроудс - 2014“ през 2014 г. - същата година, в която е регистрирано и едноличното му дружество, както „Марица“ писа. По това време Станимир живее в САЩ. Атанас и Радослава Ташкови твърдят, че самите те нямат нищо общо нито с имота, нито с мегастроителството. А братът имал достатъчно средства за инвестиции.

Само че продажбата на терена в парка с площ 3192 кв. м става с решение на Общинския съвет, за което е гласувала и снахата на бъдещия му собственик.  Началната цена е определена  на 226 500 лева. През септември 2014 г. търгът е спечелен от популярната в Пловдив фирма „Пътинженеринг“, която в годините назад, а и след това изпълнява обществени поръчки на общината за улични ремонти. В комисията участва и Радослава Ташкова.

„Пътинженеринг” придобива общинската земя за 290 592 лева с ДДС. След месец и половина Недялко Бекиров в качеството си на управител на „Пътинженеринг” продава имота на фирма „Трансроудс” ЕООД почти за същата цена. Обяснява, че на „Лаута“ трудно може да се строи, затова е решил да се откаже от придобивката.  

По план теренът е отреден за социални дейности - рехабилитационен център, разположен в ниска сграда сред зеленина. Тази подробност обаче не е пречка за депутатския брат. През 2115 г. с решение на Общинския съвет действащият ПУП е променен, а с последващата заповед на тогавашния кмет центърът за рехабилитация  е трансформиран в  комплекс  от три сгради с жилища и офиси с височина  до 24 метра. От кумова срама, за да се запази  поне донякъде  предишното предназначение на земята в парка, при одобряване на  плана и на проекта  се прилага изпитан номер - в комплекса ще се развиват и социални дейности.

Строежът започва през пролетта на 2018 г. в съдружие с фирма „Демилекс“ ЕООД. Дърветата в гората са изсечени под предлог, че са саморасли и не представляват ценност.

По същото време  „Трансроудс” в качеството си на собственик  учредява право на строеж върху имота. По-голямата част от застроената площ се предоставя на фирма „Демилекс” ЕООД. Според нотариалния акт делът на депутатския брат е впечатляващ. Станимир Ташков получа 5 гаража с площ между 17 и 24 кв. метра, магазин с площ 44 квадрата, офис с площ 52 кв. метра, ателие от 75 кв. метра, а също така 8 двустайни и тристайни апартамента. Три от тях са по-малки - между 53 и 58 кв. метра, останалите пет са големи - 96-97 квадрата.

Информационната табела, окачена  на оградата, гласи, че строителната площадка за третия  етап на „Лаута гардън“ е открита на 17 януари 2020 г. Възложителят на обекта е същият - “Трансроудс - 2014“. Този път главен изпълнител е фирма „Ефект билд“ ЕООД, представлявана от Стоян Механджиев. Третата сграда трябва да бъде завършена за 390 дни.

На снимките:

Фитнесът на Николай Бухалов изглежда като джудже до двете високи сгради на "Лаута гардън"

10-етажната сграда е разположена насред гората

Третото тяло на комплекса тепърва ще се строи

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Радко

Радко

28.05.2020 | 10:53

Валя пропуснала си да напишеш че промяната на ПУПА става след като земята е придобита от брата на Ташков до тогава предназначението на терена е било за ниско строителство ,все пак е в границите на парк. А също и че до терена нямаше улица и за целта Тотев решава да се изсекат десетки огромни дървета и да се изгради нов четири лентов булевард които да мине точно до терена на Ташков. Какво съвпадение а ?

Отговори
6 0
Калипсо

Калипсо

28.05.2020 | 10:39

Това е един пример за далаверите по времето на модела Тотев. Всичко как е извършена схемата е много добре описано от Марица. Радослава Ташкова и Атанас Ташков много добре са замислили всичко разбира се не и без знанието на Тотев. И много смешно обяснение на Ташкова че инвестицията била на брата на мъжа и .Той брата е шофьор в Америка . Екипа на Марица изпратете тези ваши разследвания до Главния прокурор .Може и да ги изпратите и до Премиера Борисов да види какви ги вършат в Пловдив неговите хора, все пак Ташков е все още депутат от ГЕРБ ,Ташкова орг. Секретар на ГЕРБ а Тотев Шеф на партията в Пловдив. Морална отговорност има и депутатката М. Стоянова .

Отговори
8 0
Има парк, има проблем

Има парк, има проблем

28.05.2020 | 08:58

Всеки иска да строи в зеленото! Да се изсече парка и да се направи ЖК ЛАУТА и тогава няма да има спорове!!!

Отговори
5 0
11111

11111

28.05.2020 | 08:28

Ще съсипе част от парка,съсипа част от велоалеята,а после като се нанесе народа ,какво чудо ще стане...Всичко остава безнаказано .Бива алчност,корупция ,все едно се свършиха местата за строежи...

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?