Следвайте ни

Инвеститорът инж. Георгиев: Ще експонираме блестящо археологията в "дупката" до Стария град

viber icon

Цялата археология от древния Филипопол, която е в прословутата дупка в подножието на Стария град /до Понеделник пазара/,  ще бъде консервирана по всички правила и еспонирана по най-блестящия начин. Това заяви за „Марица“ инвеститорът и собственик на имота инж. Димитър Георгиев. На 8 януари 2020 г. предстои обществено обсъждане за изграждане на обект : „Културно-исторически и обществен център Пловдив“, в който археологията е вписана така, че да е достъпна за гражданите и гостите на Пловдив.

Проектът е дело на арх. Стефан Добрев. Измененият ПУП предвижда по-меки форми, а  максималната височина е 14,80 метра. Целият комплекс ще се разположи на 3 етажа, на обща площ от 30 930 кв. м. Той включва културно-исторически арт център, музей и временни изложби, търговски площи , жилища, офиси и хотел, както и форум-зала за 1600 души, която може да бъде и дом за операта, какъвто се търси в Пловдив. Над  част от археологията ще има стъклен купол , както и остъклени пътеки, върху които да се стъпва. Част от покрива ще е озеленен и открит.  Предвиден и е паркинг за 175 автомобила.

Общественото обсъждане ще е от 15 ч. в заседателната зала на Общински съвет – Пловдив. Проектантите ще представят проекта пред изпълнителната власт и гражданите. Ще се съобразим с всички мнения и предложения и ще направим необходимите корекции, ако са допустими по проекта, заяви инж. Георгиев.

Откакто е собственик на имота от 18 г., това е третият опит на бизнесмена да облагороди мястото, предвидено преди това за изграждане на музей на тракийското изкуство. Предните два проекта бяха отхвърлени – единият  от експертния общински съвет по времето на кмета Иван Чомаков, а другият – от Министерство на културата при първия мандат на кмета Иван Тотев. През 2018 г. Димитър Георгиев спечели дело срещу ведомството на Боил Банов и се захвана за нов проект.

От тази дупка не ми зависи бизнесът и живота. Важно е да се изгради обект, който да е полезен за пловдивчани, категоричен е ​предприемачът. Той пресмята, че ако след общественото обсъждане в сряда всичко мине по вода, и всички следващи инстанции дадат картбланш, строителните дейности трябва да стартират до три години.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?