46
Следвайте ни

Инвестират над 1 млрд. лв. във ВЕИ проекти

Ще се финансират вятърни и соларни централи и системи за съхранение на енергия у нас

viber icon

Новосъздаденият джойнт венчър на световни лидери в зелената енергия - CWP Еurope, има готовност да инвестира във ВЕИ проекти в България над 1 млрд. лева. Той обединява опита и усилията на CWP - водеща компания за развитие на възобновяеми енергийни източници в Югоизточна Европа и Австралия, и Mercuria Energy Trading - един от най-големите независими търговци на енергия в света с приходи от над 100 млрд. щ. дол.

CWP Europe вече работи по развитието на общо 2 ГВт ВЕИ мощности в Югоизточна Европа на обща стойност от 1,9 млрд. евро, като има амбиции да разшири значително плановете си през следващите години. Така организацията ще допринесе за  осигуряването на евтина зелена енергия и ускоряването на енергийния преход в четири държави в региона - България, Сърбия, Румъния и Украйна.

Мащабът на инвестициите на CWP Europe у нас ще зависи от възможността за разширяване на портфолио с подходящи проекти за изграждане на вятърни и соларни централи и системи за съхранение на енергия у нас. Специално внимание ще бъде обърнато на развитието на все още иновативните за тази част на Европа хибридни проекти, които включват едновременно производство на електроенергия от вятър и слънце и системи за съхранение на енергия.

България, Сърбия, Румъния и Украйна са сред най-въглеродноинтензивните енергийни пазари, като въглищата все още доминират енергийния микс. Тези страни имат най-замърсения въздух в Европа и са с някои от най-високите нива на смъртност, дължаща се на замърсен въздух. Декарбонизацията на тези пазари е спешен приоритет и ще изисква хиляди мегавати вятърна и соларна енергия. Съвместната работа на CWP с Mercuria ще позволи оптимизация на разработваното портфолио, по-добро управление на пазарния риск и развитие на необходимите структури за по-добро продуктово предлагане към корпоративни клиенти.

„Виждаме сериозна възможност в България и на останалите три пазара, където огромното количество скъпи и замърсяващи въглищни централи трябва да бъдат заменени с възобновяеми източници. Участието на Mercuria ще ни позволи да форсираме процеса, като още по-активно търсим подходящи проекти в България, които да подкрепим. Тук има множество компании и специалисти във ВЕИ сектора - от разработването, проектирането, изграждането и оперирането на ВЕИ централи, и ние вече установяваме устойчиви дългосрочни партньорства с тях. Сега ще имаме възможност да ги развием и разширим”, коментира Димитър Енчев, изпълнителен директор на CWP Europe.

Той допълни, че темата с цените на тока ще става все по-чувствителна в България. Електроенергията от нови вятърни и слънчеви централи е с най-ниска себестойност, а цените на пазара ще се понижат колкото повече вятър и слънце се присъединят към енергийния микс.

CWP е активна в региона още от 2008 година, като е разработила и осъществила най-големите вятърни паркове в Сърбия (156-мегаватовия проект Čibuk) и Румъния (600-мегаватовия Fântânele Cogealac). Екипът вече разработва портфолио от вятърни проекти в България с общ производствен капацитет 669 МВт и работи по няколко възможности за соларни централи в страната. Вече има два големи вятърни проекта в Североизточна България, които са в напреднал стадий и чийто строеж се очаква да започне след две години.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?