4232

Инвестират 140 млн. лв. в инфраструктура и образование в Тракия икономическа зона

Проектните идеи се финансират от повече от една програма, подпомагана от европейските фондове

В следващите години Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще става все по-привлекателно място за инвестиции, работа и живеене

За това ще допринесе реализирането на мащабен проект с участието на бизнеса и местната власт. Целта е да разрешат някои от основните проблеми за икономическото развитие на региона и да се повиши качеството на човешкия капитал. В разработената концепция са заложени взаимносвързани, допълващи и надграждащи се инфраструктурни интервенции, които се комбинират с подходящи мерки в секторите икономика, околна среда, жилищно настаняване, образование и социални дейности.

Инициатор и водещ на амбициозната програма, за която са предвидени безвъзмездни национални и европейски средства в размер на 140 млн. лв., е ТИЗ. Нейни партньори са общините Пловдив, "Марица", Куклен, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Професионалната гимназия по машиностроенe в Пловдив.

Концепцията бе представена пред медии от инж. Пламен Панчев - основател и изпълнителен директор на ТИЗ. На срещата присъстваха също Владимир Темелков - зам.-кмет на община Пловдив, Николай Стаматов - зам.-кмет на община "Марица", Мария Белчева - кмет на община Куклен, Кирил Саксанов -  директор на Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив, и Ангелин Цачев - изпълнителен директор на ЕСО, който се включи чрез видеоконферентна връзка.

Проектните идеи се финансират от повече от една програма, съфинансирана от европейските фондове.

Най-голямото финансово перо за 66 840 000 лв. е насочено към инвестиции по Програма „Развитие на регионите“.

Предстои изграждане на нова подстанция на територията на индустриална зона Раковски, с която да се повиши захранването и сигурността на електропреносната мрежа на Южен централен район (ЮЦР). В общините "Марица" и Раковски  са предвидени и два нови електропровода.

Над 9 млн. лв. са осигурени  за изграждането на канализационен колектор до с. Калековец и необходимата ВиК инфраструктура. По този начин ще се осигури отвеждане на отходните води на индустриалната зона и селото с над 2000 жители до Пречиствателната станция за отпадни води (ПОСВ) на Пловдив. Така ще се реши дългогодишният инфраструктурен и екологичен проблем в община "Марица".

В проекта е заложена и канализация за отпадъчните битови води в Индустриална зона Куклен и връзка с планирана ПСОВ на град Куклен.

Общата стойност на инвестицията е 1 380 000 лв.  Целта на проекта е да се разреши дългогодишен проблем със смесването на дъждовни и битови води в канализацията, както и ниската ефективност на фирмените пречиствателни станции на територията на зоната.

Други над 22 млн. лв. също са предвидени за Индустриална зона Куклен.

С тях ще се построят сгради за производство и складиране на обща площ от 8000 кв. м на територията на частни терени, както и три сгради със смесено предназначение. Те ще са за офиси, заведения за хранене, търговски обекти и жилища на обща площ от 10 000 кв. м. Зоната в Куклен ще се сдобие и с 5 броя зарядни станции за автомобили. Идентични сгради ще се построят и в община "Марица", а средствата, които ще се вложат, са над 32 млн. лв. В проекта са предвидени и 12 млн. лв. за изграждане на 7 км общински улици и 5 км велоалеи по протежение на част от новоизградените улици.

Благодарение на инициативата на ТИЗ в Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив, която е партньор по проекта, вече е въведена модернизация на професионалното образование и учебно-производствената сграда. Учениците от 11. клас провеждат практика в предприятия от зоната, с което се подпомага дуалното образование, а те придобиват практически знания и умения.  

В концепцията на партньорската програма са заложени нови инвестиции в програма „Образование“ за над 390 хил. лв. Те са за допълнителна професионална подготовка за ученици чрез дуално обучение, за подобряване на уменията за работа в реална среда, повишаване на конкретните и практическите знания и по-добрата им интеграция на пазара на труда в Южен централен район. Пробно стажуване с фокус цифрова и зелена икономика, син растеж, индустрия 5.0, както и обучение на учители и наставници за достигане на нужните компетенции и връзка с пазара на труда, също са включени в програма „Образование“.

 

Обществени обсъждания на проекта

Тази седмица предстоят обществени обсъждания на  коцпепцията за интегрирани териториални инвестиции. В Пловдив ще се проведат на 13 март, от 10 ч. в голяма зала на Дома на културата „Борис Христов“. На следващия ден в Куклен в залата на Общината - от 10 ч., а на 15 март, също от 10 ч. - в Община "Марица".

 

Владимир Темелков - зам.-кмет на община Пловдив: Индустриалната зона ще стане миниград

 

От ляво надясно: Кирил Саксанов, директор на Професионалната гимназия по машиностроене,
Владимир Темелков, зам.-кмет на община Пловдив, Пламен Панчев, изп.директор на ТИЗ, и Николай
Стаматов, зам.-кмет на община “Марица”

 Този проект е изключително важен. Община Пловдив има към него ангажимент в ресор „Образование“. Каквито и инвестиции да направим в този град, трябва да има кой да прави продукт, защото без умове, без продукти, без хора, които не просто работят на поточна линия, а създават продукт с добавена стойност, тези икономически зони няма да съществуват. В тази връзка нашето партньорство с ТИЗ е прекрасно. Залагаме на дуалното и практическото обучение и професионалното образование. 

Икономическата зона е основен фокус, защото там работят много хора. С новия устройствен план сме отделили и зони за високо строителство. В близко бъдеще, след разрастването на ТИЗ, работещите хора там ще могат да се позиционират именно в тези микрорайони. В тях ще има блокове, детски градини, ясли, с което ще се осигурява комфортът на родителите. Стремежът ни е 30-те хиляди студенти, които завършват в Пловдив, да останат при нас, в градските фабрики и бизнеси. В регионите могат да намерят невероятна реализация и не е нужно да бягат от нашата държава. Този проект ще помогне на града също да расте, защото в момента сме в имплозия - разрастваме се отвън навътре, а предстои разрастването да е отвътре навън.

 

Николай Стаматов, зам.-кмет на община "Марица": Завод не е мръсна дума

Трябва да променим мисленето на младите хора, които искаме да задържим. Много от тях си представят фабрика и завод от времето на социализма - мръсно, неприятно, с тежка работа. Вече не е така. Съвременните индустриални предприятия са модерни, в тях се прилагат нови технологии и ако един млад човек влезе там и види какво ще работи, след като бъде квалифициран, със сигурност ще остане тук. И това мислене, че завод не е мръсна дума, трябва да се формира още от детската градина и да се поддържа нагоре към образованието. Ние, общините, работим ръка за ръка с ТИЗ и се надявам след време да се поздравим за резултата, който всички искаме да постигнем.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Ахахах

Ахахах

11.03.2024 | 22:34

Няма балами да бачкат за 1000леа, смешки

Отговори
3 0
rtyrty

rtyrty

11.03.2024 | 20:06

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим--- https://e.vg/mens

Отговори
0 1
Всичко хубаво измислено,

Всичко хубаво измислено,

11.03.2024 | 18:18

но бъдещите високо престижни работодатели НЕКА първо да построят инфраструктура и ЖИЛИЩА на прииждащите потоци нови пловдивчани. Защото новите кандидат-пловдивчани ще припознаят "късмета" си в тази "икономическа" зона и на мига ще хукнат да търсят апартаменти в хилядолетен Пловдив!!! А този град ВЕЧЕ е ПРЕзастроен и ПРЕтъпкан от блокове-мастодонти, от хора прииждащи от всякъде, от неуредени квартали, от липсваща инфраструктура!!! Стига толкова строежи! Строителните инвеститори откачиха напълно в спринта си да "хванат момента"!!! Затова е редно пустата "икономическа" зона да направи жилища, градини, училища, клиники, градски транспорт на БЪДЕЩИТЕ работници и работнички. И едва тогава да ги съблазнява с "предложения, на които НЕ могат да откажат"! Иначе красивият Пловдив ще стане поредният град - кочина!!!

Отговори
4 0
Хазар

Хазар

11.03.2024 | 17:21

Късно е, чадо! Мандалото лопна! Кога найдите ора, обадете се на баба ми от оня свят! Тя ще е много доволна!

Отговори
5 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?