49
Следвайте ни

Инвестиция за 7 милиона край Пловдив: Произвеждат оптична техника за цял свят

viber icon

Откриха високотехнологична фабрика за оптични елементи и прибори за 7 млн. лв. в индустриалната зона край Царацово. Инвестицията е 100% българска, на фирмата „Кимкооп холдинг“. Новото производство заема 2500 кв.м, а заетите в него са 50 души. Амбицията обаче е в близките години служителите да стигнат до 120. Компанията е изцяло експортно ориентирана към световните пазари като основни сред тях са Франция, Великобритания, САЩ, Израел, Германия и Италия.

„Кимкооп “ има над 30-годишна бизнес история и досега производството е било в Панагюрище. „През 2016 година стана ясно, че сградата там ни е тясна, а и имаме още един проблем – хроничния дефицит на квалифицирана работна ръка“, разказа изп. директор Калин Георгиев, син на основателя на компанията Георги Георгиев. Имали три варианта – да  разширяват базата в Панагюрище, или да инвестират в нова край София или Пловдив. Спрели се на Пловдив. „Основните причини са няколко: тук е индустриалното сърце на България и ние ще попаднем в „добра компания“, наличието на работна ръка, развита образователна система, която е гъвкава и може да отговори на специфичните ни нужди за служители и не на последно място – стандарта и качеството на живот“, изброява Калин Георгиев. Последното ще им позволи да привличат кадри и от чужбина. 

„Взели сте правилното решение“, приветства новите инвеститори зам.кметът на Пловдив с ресор Образование, Бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов. „Администрацията тук вярва, че подкрепата на индустрията е ключов момент за развитие на региона“. Той припомни, че Тракия индустриална зона вече е международно известна, а отчасти заради нея безработицата в областта е на ниски нива. „Заводът за оптични технологии не е най-голямата инвестиция като сума или заети работни места, но той ще е сред „перлите“ в регионалната икономика, защото показва посоката на новата БГ-индустрия – висока добавена стойност, високи технологии и добри възнаграждения“, допълни Стефан Стоянов.  

Строителството в зоната край Царацово стартирало малко преди да избухне пандемията от коронавирус. „Тогава пак бяхме на кръстопът – да спрем и да изчакаме, или да продължим по план. Избрахме второто и се оказа добро решение, защото през последната година строителните материали и металите поскъпнаха драстично“, аргументира се мениджърът. 

„Кимкооп“ е класически случай на релокация на бизнес. От фабриката в Панагюрище взели специфичните машини и голяма част от служителите си. Сега едни пътуват до родния си град сутрин и вечер, а други обмислят да се заселят в Пловдив. 

Компанията е семейна. Основател е Георги Георгиев, който се е занимавал още през 90-те именно с оптични технологии. Бизнесът обаче почти изцяло е минал в ръцете на сина му – Калин. Ключов инвеститор в „Кимкооп“ е и брат му- Светозар Георгиев, създател на най-успешната българска ИТ компания – Telerik и на Telerik Academy.  Telerik беше продадена през 2014 г. за рекордна за българския пазар сума - 262.5 млн. долара. 

На официалната церемония по откриването на фабриката присъства и заместник – министърът на икономиката Красимир Киряков, който е родом от Пловдив. Той съобщи, че още първото полугодие на 2022 г. ще бъдат отворени процедурите по ОП „Конкурентноспособност“ и ще дойдат още свежи пари за иновации. 

Снимки от Наташа Манева

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Биткойнър

Биткойнър

04.10.2021 | 20:44

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

04.10.2021 | 17:13

Обява за работа----търсим работници до 25 години,с 20 годишен стаж,на 12 часов работен ден,650 лв.заплата.Абе направо да си го кажем-----търсим роби.

Отговори
8 1
bg-bg

bg-bg

04.10.2021 | 16:11

Еее голяма инвестиция. То това е горе-долу сградата. Една по-сериозна производствена машина или линия струва толкова. Има десетки фирми в Пловдив с такива инвестиции ама не се хвалят защото е несериозно

Отговори
8 1
Батко

Батко

04.10.2021 | 14:15

50 души персонал не е фабрика, а цехче :D

Отговори
7 3
Майна

Майна

04.10.2021 | 13:30

1160 лв БРУТО + 60 лв ваучери за храна …. НЕ МЕРСИ ,, гаврата и подигравката с цената на труда на българите трябва да спре веднъж и завинаги

Отговори
15 7
Квалификация

Квалификация

04.10.2021 | 13:42

Нискоквалифицирания труд в района на Пловдив с няколко изключения струва горе долу толкова. Щом фирмите успяват да намерят персонал без необходима квалификация, значи системата работи.

Отговори
12 3
ценности и рентабилност

ценности и рентабилност

04.10.2021 | 13:25

Ако държавата инвестираше в подобни малки предприятия, които са високо рентабилни, нямаше да има безработица в страната, БВП щеше да е колкото на развитите западни страни. Но, у нас милиарди евро европейски средства отидоха в джобовете на определени лица и фирми близки до властта, а от там - в офшорни зони.

Отговори
12 1
Каква рентабилност?

Каква рентабилност?

04.10.2021 | 13:35

Българската държава е ДОКАЗАН лош стопанин. Ако държавата изгради подобно производство (ако въобще успее), то за нула време ще го докарат до фалит с некадърни решения и кражби. Държавните фирми са бездънни каци, които трябва да се издържат от държавния бюджет, за да не фалират. Масово държавните фирми са губещи и ги държат живи, защото много хора ще останат без работа изведнъж.

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?