46

Инвестиция за 10 млн. лв. отваря 100 добре платени работни места

Две компании от високите технологии избраха да преместят производството си под тепетата заради наличието на университети с талантливи млади кадри

Единствената в България компания за разработка и производство на специална оптика за нуждите на армията и полицията откри ново предприятие в Пловдив. Любопитното е, че то се намира в чертите на града, в Индустриална зона „Тракия”. Инвестицията е за 10 млн. лв. и ще дава работа на 100 души. Високотехнологичната фабрика „Оптикс” АД  преговаря с Илон Мъск за доставки на родната оптика.

Лентата на новата база на компанията прерязаха изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Чолаков и кметът Здравко Димитров през уикенда.

 Началото на производството на специфичната техника тръгва през далечната 1999 г. в Панагюрище, но преди няколко години решават да преместят част от дейността си в Пловдив. Пандемията обаче забави реализирането на плановете им. Изпълнителният директор на компанията инж. Иван Чолаков подчерта, че са избрали Пловдив пред София, защото е университетски град с утвърдени вузове и през последните години бележи бурно индустриално развитие. „Динамиката на развитие на технологиите е толкова голяма, че е трудно университетите да я догонят. Затова е важно и всяко предприятие да развие собствена академия за повишаване нивото на кадрите си“, убеден е инж. Чолаков. 

А откриването на новия завод доведе и до равносметката на собственика. „Някои си спомнят 5 февруари 1999 г. - първото току- що санирано производствено помещение в бивша сграда на "Геоложко проучване", оборудвано с машини от средата на 60-те години на миналия век, печка-чудо в средата и 6 души сътрудници. Разбира се, и огромният ентусиазъм, че сме призовани да създадем потенциал за развитие на производствено оптически елементи със световно качество“, отбеляза инж. Чолаков.

 И така - през годините развитието не спира, докато не се стига до днес, когато компанията преговаря с няколко космически програми, една от които е SpaceX на Илън Мъск.  Със сензори, произвеждани от "Оптикс", са оборудвани и автомобилите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. С тях се охраняват и стратегически обекти в Европа. 

 Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена фирмата в момента, е забавянето на доставки на чипове през последните две години. Това оскъпява производството, но инж. Чолаков вярва, че с края на пандемията ще се нормализира и пазарът. За да не спира производството, се налага фирмата да се презапасява с чипове. 

Историята на най-новия инвеститор, прелокирал част от производството от Панагюрище към Пловдив, дублира вече една друга. Миналата година и друга фирма от същия бранш откри нова производствена база край Царацово. Инвеститорите от „Кимкооп” тогава посочиха същите мотиви за преместване на бизнеса в града под тепета - близостта със специфични кадри от вузовете и въобще наличието на работна ръка, която в по-малките населени места е кът.

И двете компании от оптичния бранш не затварят старите предприятия в Панагюрище - "меката" на този бизнес още от времето на соца. Нещо повече, „Оптикс” дори ще инвестират във фотоволтаична централа на сградата си там. При „Кимкооп” пък част от персонала ежедневно пътува от средногорското градче до Пловдив.

Автори: Яница Марова, Вяра Порязова 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Алфа

Алфа

02.03.2022 | 17:10

Инвестирайте в нови технологий като двигатели Дуюнов и Юницкий Струнен транспорт ! https://www.facebook.com/groups/239511536746184

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?