44

Инвестициите в изкуствен интелект заличиха 200 млрд. от стойността на акциите на Facebook

В България, SOFIX се покачи с 1.5% за седмицата, като водеща в индекса беше Първа инвестиционна банка с повишение от малко над 20%. BGBX 40 също отбеляза повишение от близо 0.9%, докато BGREIT остана слабо променен през седмицата.

Американските пазари сложиха край на поредица от три последователни седмични загуби, подкрепени от най-натоварената седмица от сезона за отчитане на приходите за първото тримесечие. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха 3,7% увеличение на общите печалби за S&P 500 в сравнение с предходната година, като процентът на компаниите, отчитащи положителни изненади в печалбите, и размерът на тези изненади надвишават техните средни стойности за 10 години.

Индексът Nasdaq Composite, воден отчасти от силното представяне на Apple, надмина другите индекси. Alphabet, компанията майка на Google, се повиши значително в края на седмицата след по-добри от очакваните печалби за първото тримесечие и първото изплащане на дивиденти. Обратно, Meta Platforms, компанията майка на Facebook, претърпя значителен спад, губейки близо 200 милиарда долара пазарна стойност, след като главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви планове за продължаване на големи инвестиции в изкуствен интелект и други нови технологии.

Седмицата в САЩ започна с положителна нотка, като инвеститорите се възползваха от скорошните спадове в технологичния сектор и започнаха да покриват късите си позиции. Покачването на индексите във вторник най-вероятно беше повлияно от разочароващи икономически данни, тълкувани благоприятно от пазарите, тъй като смекчиха опасенията за инфлацията и лихвените проценти. Въпреки това четвъртък донесе нежелани новини, тъй като предварителната оценка на Министерството на търговията разкри по-бавен от очакваното икономически растеж през първото тримесечие, дължащ се отчасти на намалените държавни разходи и разширяващия се търговски дефицит. Освен това данните за инфлацията, публикувани в четвъртък, породиха опасения сред инвеститорите относно възможността от стагфлация, като индексът на основните лични потребителски разходи (PCE) надмина очакванията и надхвърли дългосрочната цел на Федералния резерв за инфлация.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ намаля донякъде след публикуването на данните за PCE в петък, но остана близо до най-високото си ниво от близо шест месеца. Търсенето на дребно и институционалното търсене на нови сделки на необлагаемия пазар на общински облигации остана стабилен, докато пазарът на корпоративни облигации с инвестиционен клас отбеляза ограничена активност със свръхзаписани емисии.

В Европа, индексът STOXX Europe 600 обърна триседмичен спад, като се покачи с около 1,74% за седмицата. Настроенията се подобриха поради намаляването на напрежението в Близкия изток и положителните отчети за корпоративните печалби. Повечето основни европейски борсови индекси също отбелязаха повишения: германският DAX се повиши с 2,39%, френският индекс CAC 40 се повиши с 0,82%, а италианският FTSE MIB се покачи с 0,97%. Индексът FTSE 100 на Обединеното кралство достигна нови рекордни върхове, повишавайки се с 3,09%.

Доходността на европейските държавни облигации достигна най-високите си нива за годината. Силните икономически данни от Съединените щати засилиха очакванията, че Федералният резерв ще поддържа по-високи лихвени проценти за по-дълъг период, потенциално подтиквайки други големи централни банки да направят същото. Доходността на референтните 10-годишни германски държавни облигации за кратко надхвърли 2,6%.

През април бизнес активността в еврозоната нарасна с най-бързия си темп от почти една година, главно благодарение на възстановяването в сектора на услугите. Индексът PMI на Германия и индексът на бизнес доверието на института Ifo показват признаци на икономическа стабилизация, като частният сектор се връща към растеж и общото настроение се подобрява за трети пореден месец. Освен това правителството повиши прогнозата си за икономически растеж за годината. В Обединеното кралство бизнес активността се разшири с най-бързия темп от близо година, според съставния PMI. Разходите за суровини обаче се повишиха рязко, докато цените на продукцията намаляха, което предполага отслабване на търсенето и натиск върху бизнес маржовете.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?