Следвайте ни

Интелигентни транспортни системи правят пътуването с влак по-безопасно

viber icon

С изграждането на съвременни системи за управление и сигурност по жп линията от Пловдив до Бургас значително ще се повиши безопасността на жп превозите в участъка. Дейностите са част от проект за цялостна модернизация на направлението, като целта е до края на 2023 г. влаковете да се движат със скорост до 160 км/ч по обновено и сигурно трасе.

В рамките на проекта целият участък ще бъде оборудван с Европейска система за управление на влаковото движение, която включва система за влаков контрол и радио-комуникационна система за предаване на глас и данни между влака и жп гарите. Инвестицията по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 е в размер на 185 млн. лева, а дейностите се очаква да приключат до октомври 2023 г.

С въвеждането на интелигентните транспортни системи се ограничава вероятността за преминаване на влака „на червен светофар“ или превишаване на допустимата скорост. Очаква се и намаляване на повредите на влаковете, които са основна причина за много от закъсненията.

Европейската система за управление на влаковото движение е съвместима за целия Съюз, което гарантира осъществяването на международни железопътни превози по европейските коридори и либерализация на железопътния транспортен пазар в Европа. У нас аналогични системи вече функционират по направленията от Пловдив до турска граница и от Септември до Пловдив. Същото оборудване ще бъде изградено във всички участъци от жп мрежата, които поетапно се обновяват.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?