Следвайте ни

Институциите в шок: 40 на сто от шефовете у нас толерират заплатата в плик

Експертите на ИА "Главна инспекция по труда“ с мащабна проверка в 337 фирми за един ден

viber icon

Близо 30% от работещите заявяват, че биха се трудили "на черно", докато при работодателите този процент е значително по-висок - около 40%. Това показват данните от обобщеното Национално допитване, проведена от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ сред 3750 служители и 1050 работодатели.

Данните от анкетата бяхa представени на конференция, в която участваха над 40 представители на институции - Министерството на труда и социалната политика, ИА „Главна инспекция по труда“, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Агенцията по заетостта, на социалните партньори и други. 

От другата страна - основен мотив за работа на светло и деклариране на пълния размер доходи при близо 47% от работещите е възможността да получат заместващ доход от обезщетения и болничен, когато изпаднат в нужда. За работодателите пък един от най-сериозните мотиви е да избегнат санкции от контролните органи, посочват 42% от тях.

Като положителна тенденция се отчита, че

едва 11% от работещите биха приели, ако работодателят им ги задължи да полагат труд в сивия сектор.

Още по-малък е процентът на тези, които смятат, че ​не биха оцелели, ако не работят на черно (само 8% от анкетираните служители). Едва 2,2% от работодателите пък посочват, че биха използвали недеклариран труд, защото са убедени, че няма да бъдат хванати.

И за двете категории анкетирани лица една от най-силните мотивации да бъдат на светло е убеждението, че правилата трябва да се спазват, като при работодатeлите така смятат около 2/3 от попълнилите анкетата. И двете страни в трудовия процес биха били по-мотивирани да са на светло, ако са сигурни, че с техните данъци и осигуровки се подобряват общественозначими системи, като здравеопазване, образование, социална, осигурителна.

Като част пък от Европейската кампания за деклариран труд в рамките на един ден от „Главна инспекция по труда“ са проверени 337 работодатели, от които 280 са с предишни нарушения, свързани с ползването на недеклариран труд, а други 57 са по сигнал. От Агенцията са

установили 102 случая на работници без трудов договор при 45 различни работодатели,

като за по-големия процент от тях това е първо нарушение. На базата на тези данни експертите са категорични, че фирмите, които досега не са били проверявани, по-често използват недеклариран труд.

Друг ключов извод е, че колкото по-голямо е предприятието, толкова по-убеден е работодателят, че със своята коректност към работниците печели тяхната. В рамките на кампанията от НАП в сътрудничество с НОИ е разработен калкулатор на загубите, чрез който всеки може да изчисли колко губи, когато не се осигурява върху пълните си доходи. В дългосрочен план загубите за човек могат да бъдат десетки хиляди левове, посочват от двете агенции. 

Според Тенчо Тенчев от Националния осигурителен институт последиците от недекларираната заетост се разбират от работещите, когато се налага да ползват осигурителни права и разбират, че нямат такива. Той обърна внимание, че чрез получаване на персонален идентификационен код (ПИК) работещите

могат да проследяват дали работодателят им ги осигурява коректно,

както и да използват електронните услуги на НОИ. Националната агенция за приходите също издава ПИК, с който всеки може да следи за своите данъчно- осигурителни права и задължения.

ПРАКТИКИ  

Участие в срещата взеха и работодатели, като част от тях споделиха различни практики. Една от дискутираните теми беше и ползите от 7-часовия работен ден. Бизнесменът Димитър Томов разказа как е въвел по-късия работен ден срещу същото заплащане като за 8-часовия в своята фирма за производство на бебешки чувалчета.

Партньорите на кампанията от КНСБ пък представиха мобилното приложение за подаване на сигнали, разработено в рамките на проекта „Сивото убива“. От стартирането му до момента са подадени над 100 сигнала, касаещи най-често проблеми със заплащането на труда и с осигуряването. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

777

777

29.09.2020 | 08:22

После ще ревете, че ви малки пенсийките!

Отговори
0 0
Бай Кар

Бай Кар

28.09.2020 | 18:01

Верно ли?Аз за първи път чувам за таквиз работи.Даже не ми се вярва.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?