Следвайте ни

Инж. Любозар Фратев взе награда "Евлогий и Христо Георгиеви"

viber icon

Съучредителят и първи председател на сдружението „Бизнесът за Пловдив“  инж. Любозар Фратев е сред носителите на Националната награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за 2019 година. Председател е на семейната фондация „Балкански културен форум“, чрез която развива  достойна будителска дейност – стипендии за талантливи младежи; спонсориране на културни институции и прояви; преиздаване на „забравени“ книги за нашия град. Благодарение на него за 12 години се върнаха към втори живот за  13 книги.    

„Поласкан съм от тази награда, но за мен е по-важно, че се намериха хора, които върнаха към живот каузата на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Те бяха позабравени, ако и да стоят пред входа на Софийския университет. Карловци и специално „Ротари клуб“ поддържат паметта жива. Това е много ценно – да се помни примера и да се следва“, каза при приемането на статуетката инж. Любозар Фратев. 

Вижте какво каза пловдивският бизнесмен по повод връчването на наградата:

- Когато завещава имуществото си за построяването на първото българско висше училище , Евлоги Георгиев казва – „да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми“. Наградата задължава?

 - Това е най- известната тяхна дарителска постъпка, която хората свързват с тях. Но те са спонсорирали много български деца, студенти да учат в чужбина. На това нямане на знания, на обучени хора по това време, това е много важно и нужно за духовното пробуждане и освобождение на отечеството.  Добродетелната  дружина, в която са членували основно богати индустриалци и търговци, не е била съгласна с Българския революционен комитет и не ги е подпомагала със средства. Тя е смятала, че народът трябва да узрее за освобождението. И има нещо вярно, защото ние непрекъснато се опитваме да прескачаме някакви етапи в развитието си.

Съществените промени се правят от зрялото общество. Ето  сега какви протуберанси в обществото възникват и  когато човек вникне, вижда че не бива улицата да решава нещата. Да, важно е общественото мнение, но за да си нагласят барометъра политиците. Но водачите, лидерите, държавниците трябва да вървят по посоката, по начертаното от експертите.

- Нация без почит към знанието на какво е обречена?

- Когато тя не почита знанието, тя не го търси и е обречена първо на духовна смърт, на обезличаване и след това на изчезване. Когато нашите предци са строили черкви и училища, грамотните в България са били 3%. Когато ние искаме да построим опера – на мен ми казват „ кой ходи на опера“. Та тя затова се строи – за да се научат да ходят на опера, освен на чалготеки.  

- А днес говорим за нарастваща функционална неграмотност. 

- Това е ужасна деградация на нашето общество, която се случи за 30 години.

-  А бизнесът цени ли знаещите хора и насочва ли усилията си в тази посока?

- Бизнесът осъзна, че му трябват образовани, знаещи хора, които да променят качеството на самия бизнес. Затова и сега бизнесът се втурва и помага – в дуалното обучение, в училища, в издаването на книги, защото само просветените, обучените и квалифицираните хора могат да направят просперираща нацията ни. Този катарзис трябва да се случи вече с положителен знак.

Затова и в учредяването на тези национални награди за дарителство на името на Евлоги и Христо Георгиеви, за мен е по-важен самият факт, че се намериха хора, които върнаха съм живот каузата на братята. Те бяха позабравени, ако и да стоят пред софийския университет. Но карловци, и специално Ротари клуба,построиха паметник, правят ежегодни чествания, за да пазят примера на делото. Това е ценното на тази инициатива. И трябва да има следовници. Ето например и къщата в Стария Пловдив, която реставрира сега нашето сдружение „Бизнесът за Пловдив“ е дарение за града. Възстановява се една изключителна къща ,един архитектурен бисер, за който пловдивчани не знаят. И тя ще бъде превърната в културно средище. Както и раставрацията на чешмата, кръстник на Бунарджика. Чешмата, от която ако пиеш, завинаги оставаш в Пловдив. Това са знакови и емблематични за града ни неща, които ние ще възродим за града ни. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?