49

Инфлацията в САЩ стигна 40-годишен връх

През декември 2021 г. инфлацията в САЩ отчита най-високия си годишен темп на растеж от близо 40 години, показаха данни на министерството на труда на страната. Индексът на потребителските цени нараства със 7%, според Бюрото по статистика към министерството. На месечна база CPI бележи повишение от 0.5%.

Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, бяха средно за ръста на цените със 7% на годишна база и с 0.4% на месечна.

Ако бъдат изключени цените на хранителните и енергийните продукти, така нареченият основен индекс на потребителските цени бележи повишение от 5.5% на годишна база и от 0.6% на месечна. Предварителните прогнози бяха за ръст от 5.4% и 0.5%, респективно. За основната инфлация това е най-големият годишен ръст от февруари 1991 г.

Цените на автомобилите втора ръка, които са основен компонент в ръста на инфлация по време на пандемията заради проблеми с веригите на доставките, нарастват с още 3.5% през декември, увеличавайки ръста си, в сравнение с година по-рано, до 37.3%.

На противоположния полюс са цените на енергийните продукти, които в по-голямата си част се понижават през месеца, падайки с 0.4%. Въпреки това повишението за 12-месечния период е от 29.3%, в това число ръст 49.6% в цената на бензина.

От Федералния резерв на САЩ следят отблизо данните за инфлацията и се очаква да вдигнат лихвите тази година в опит да се ограничи повишението на цените на фона на ситуацията на трудовия пазар, която е близо до постигането на пълна заетост, пише CNBC, цитиран от profit.bg.

През декември 2021 г. щатската икономика е създала много по-малко работни места от очакваното за месеца.

Неселскостопанската заетост бележи ръст, докато безработицата пада до 3.9%, според данни на бюрото по трудова статистика.

Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, бяха за ръст на заетостта с 422 000 и за безработица от 4.1%.

Макар общото ниво на безработицата да намалява, тя нараства от 6.5% до 7.1% сред чернокожите жители на САЩ. Безработицата сред жените на възраст над 20 години пада рязко от 3.7% до 3.1%.

Средното почасово заплащане в страната нараства с повече от очакваното, докато САЩ отчита най-високия темп на инфлацията от близо 40 години. Заплатите се повишават с 0.6% за месеца и отчитат ръст от 4.7% на годишна база. Предварителните очаквания бяха респективно за 0.4% и 4.2%.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?