2374

Инфлацията в САЩ се покачи до нива, невиждани от 40 години

От ИВАЙЛО АНДОНОВ директор в инвестиционна компания ЕЛАНА, клон Пловдив*

В началото на изминалата седмицата в САЩ бяха публикувани важните за пазарите данни за инфлацията. Потребителските цени през март показаха нарастване с 8.5% на годишна база. Резултатите надвишиха очакванията на анализаторите, като нивото на инфлацията е най-високото от 1981 г. насам. Рязкото покачване на цените на бензина   /ръст за месеца от 18,3%/, жилищата и храните засилиха натиска върху Федералния резерв за затягане на паричната политика. Очакванията за по-строга монетарна политика от страна на ФЕД увеличиха притесненията на инвеститорите за забавяне на щатската и световната икономика.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа се върна на многогодишен връх, като прибави 13 базисни пункта и надхвърли 2,8%. Доходността по 30-годишните облигации също е нагоре до ниво от 2,9%. Това накара трейдърите да бъдат по-предпазливи, като залагат на нискорискови ценни книжа и избягват покупките на акции. За четиридневната празнична седмица широкият индекс S&P 500 е надолу с 2,1%, технологичният Nasdaq Composite отписа 2,6% от стойността си, а Dow отбеляза спад от 0,38% за седмицата. Петък бе почивен ден за фондовите борси в Европа и САЩ.

В средата на седмицата JPMorgan Chase постави началото на сезона на отчетите  на Уолстрийт, отчитайки спад от 42% в тримесечната си печалба. От компанията признаха, че са загубили 120 милиона долара поради скока на цената на никела, търгуван на Лондонската борса за цветни метали. Лошите резултати от най-големия кредитор в САЩ понижиха акциите му с 3,2%.

В същото време цената на акциите на друг финансов гигант, Wells Fargo, спадна с над 4,5%, след като обявените приходи от банката за първото тримесечие не отговориха на очакванията на анализаторите и тя съобщи, че кредитните загуби вероятно ще нараснат. Акциите Delta Air Lines поскъпнаха с 14%, след като резултатите им за същият период надминаха прогнозите. Ценните книжа на компаниите в туристическия сектор се повишиха рязко - цената на на American Airlines нарасна с 12,1%, на Southwest Airlines със 10,3%, на Royal Caribian с 4,3%, а на Carnival Corporation с над 4.8 на сто.

Изпълнителният директор на Tesla и най-богат човек в света Илон Мъск предложи да купи Twitter за около 41 милиарда долара само дни след като отказа място в борда на компанията, оперираща една от най-големите социални мрежи. Офертната цена на Мъск от 54,20 долара за акция, която беше оповестена в регулаторна заявка в четвъртък, представлява 38% премия спрямо цената на Twitter към 4 април. Неговият дял от 9,1% в компанията беше обявен публично точно на тази дата.

Дяловете на Volkswagen се понижиха на борсата във Франфуркт, след като вторият по големина производител на автомобили в света заяви, че доставките са спаднали с 31% през март. Най-вече поради войната на Русия в Украйна и продължаващите проблеми във веригата за доставки.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши на седмична база, тъй като инвеститорите покриваха къси позиции преди дългия уикенд и новината, че ЕС може да наложи забрана на вноса на руски петрол. В тази връзка OPEC предупреди, че ще бъде почти невъзможно да бъдат заменени 7-те милиона барела на ден от Русия в случай на санкции или доброволни действия. Облекчаването на някои рестрикции в Шанхай, свързани с Covid, намалиха опасенията относно търсенето от Китай и допълнително вдигнаха цените  на черното злато. В края на седмицата фючърсите на международния бенчмарк Брент се търгуваха на ниво от 111,70 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI бяха на цена 106,95 долара за барел.

Кризата в Украйна и нарастващата инфлация поддържаха цената на златото на ниво от 1970 щатски долара за тройунция. Високата цена на долара спрямо другите основни валути и повишаване на доходността по щатските държавни облигации според анализатори ще направи благородния метал по-малко атрактивен, като краткосрочните очаквания са цената му да коригира.

*Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Бумеранга на злото

Бумеранга на злото

19.04.2022 | 15:45

Честито, ударихте Путин?

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?