Следвайте ни

Инфлация при храните? Абсурд! Дори хлябът не мърда

Спекуланти надуват балона, но вече при стоковите борси, според финансиста Красимир Давчев

viber icon

Млечните продукти не само че няма да поскъпват, но се очаква и да поевтинеят през пролетта. Цените на колбасите и разфасованото месо ще се задържат. Напълно възможно е дори и хлябът да се задържи, въпреки че брашното е поскъпнало за година с 54 процента. Това бяха реакциите на прогнозите за инфлация при храните на специалисти от преработвателния сектор.

Кашкавалите и сирената достатъчно се вдигнаха от есента насам. Оттук нататък очаквам падане на цените, заяви Рангел Рангелов, собственик на мандра "Филипополис". През март количеството на млякото се увеличава, а това ще доведе до понижаване на изкупната му цена, както се случва ежегодно. Не виждам причина, която може да ни принуди да променим ценообразуването, категоричен е Рангелов.

Местните продукти от свинско месо не само че не поскъпнаха през миналата година, но дори има отбелязан спад, посочи Магдалена Младенова, главен експерт Маркетинг в Асоциацията на месопреработвателите. Тя предположи, че заради по-високите цени на фуража може да се очаква поскъпване единствено при птичето месо, тъй като цикълът на отглеждането на пернатите е кратък.

Има достатъчно сериозни причини хлябът да поскъпне, но нищо чудно това да не се случи, заяви Лазар Генчев, председател на пловдивския клон на Федерацията на хлебопроизводителите. Брашното поскъпна с 200 лева/тон за една година, вече имаме и по-високи акцизи на горива, увеличени са и осигуровки. Въпреки това, хлябът засега не мърда заради конкуренцията в бранша. В Пловдив останаха само 15 фурни, но за сметка на това 6 хлебозавода зареждат града. "Малките" не могат самостоятелно да вдигнат хляба, защото тутакси ще умрат, образно разясни Генчев. От хлебозаводите пък не дават никакъв знак за повишаване на цените.

Пшеницата и слънчогледът поскъпнаха рязко през 2010 година и повлякоха нагоре цените на брашното и олиото. Причината за скока е огромният износ на зърно, който реализираха търговците, поясни изпълнителният директор на Пловдивската стокова борса Красимир Давчев. Въпреки че имахме реколта с голям излишък, цените на хранителните суровини растяха у нас, тъй като международните бяха високи. Миналата година по това време брашното струваше 367 лева за тон, а сега гони 600. При слънчогледа скокът е още по-голям - от 360 лева на 890. Борсовата цена на литър рафинирано олио беше 1.65 лева, докато в момента е 2.50, сравни Давчев. Според експерти, цените на хранителните суровини растат, тъй като след като напуснаха нефтените борси, спекулантите са атакували стоковите, посочи директорът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?