4232

Индустрия на показ: Над 820 ученици и студенти посетиха "Либхер" през 2023-2024 г.

Вече 7 години немската фирма "Либхер" активно ориентира младите хора към техническите професии. 

 

Последните години белязаха ренесанс на индустрията в България. Това е особено забележимо в "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/, най-големия индустриален парк в Източна Европа, където всяка година се откриват по 2-3 нови високотехнологични предприятия. За тях са необходими подготвени от ученическата и студентската скамейка технически кадри.

Още от 2017 година ръководството на „Либхер-Хаусгерете Марица“ започва да решава този проблем чрез ранно кариерно ориентиране на децата към придобиване на знания и умения за индустрията. „Стартирахме първоначално с пловдивските езикови гимназии, след това продължихме с професионалните“, припомня Красимир Кирков, HR мениджър.

Специалисти от "Либхер" вече 7 години провеждат презентации и дискусии с възпитаници на средните училища, за да ги ориентират да продължат висше техническо образование. Ученици от тези гимназии 

посещават и самия завод за хладилници и фризери,

разположен в подзона Марица, част от ТИЗ. Така на място те усещат работния процес и атмосфера, които нямат нищо общо с битуващите в общество представи за индустрията като тежък физически труд и лоши условия на труд. Осъзнават, че могат да имат добра кариерна реализация в България - като инженери от всякакъв вид, механици, шлосери, машинни оператори. Също и като специалисти в логистиката, снабдяването с материали и др.

Като родения в Дрезден Джем-Расим Юзеир, който предпочете да израства професионално в родината на баща си въпреки предлаганата му по-висока заплата в Австрия. Именно посещение в "Либхер", докато учи в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, ориентира Джем към немския завод. Силно впечатлен от производствената среда, той започва работа през 2020 г. във фирмата. 

 

Защо Джем предпочете България пред Австрия 

написа вестник "Марица" в края на миналата година.

Ръководството на "Либхер" вече набляга и на много ранното кариерно ориентиране, в което са включени и родителите. То първо откликна на идеята на Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/, за „Ден на отворените врати за мама, тате и дете“. Родители и малчугани от 5-ите, 6-ите и 7-ите класове от основните училища „Екзарх Антим I“ и „Алеко Константинов" от Пловдив разгледаха производствените халета на "Либхер" в края на 2022 г.

„Само за учебната 2023-2024 година

завода посетиха 623 ученика от 12 училища -

ОУ "Райна Княгиня", ОУ "Екзарх Антим I", ОУ "Васил Левски", ОУ "Свети Седмочисленици", ОУ "Драган Манчов", ОУ "Васил Левски", ОУ "Яне Сандански", ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян", ПГ по хранителни технологии и техника, ПГ по механотехника, ПГ по електротехника и електроника, ЕГ "Иван Вазов“, посочва още г-н Кирков.

Екипът на „Либхер“ е един от най-активните участници в професиографските екскурзии, организирани от "Кариерно ориентиране" към ЦПЛР - ОДК - Пловдив - една инициатива за партньорство между образователните общински институции и бизнеса, подета преди 2 години от Катя Стайкова от КТИЗ.

Във фокуса на вниманието на екипа на фамилния немски концерн са задължително студентите. От началото на учебната година 2023/2024 над 200 студенти от I, II, III и IV курс от пловдивския филиал на ТУ-София, Университета по хранителни технологии и Пловдивския университет са посетили "Либхер" на място, допълва данните г-жа Донка Петров, специалист HR маркетинг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Жега бейби

Жега бейби

02.07.2024 | 10:38

Пуснаха ли климатизация на завода, или само вратите все още? Те администрацията си имат, не ги мисля. Или не можело, заради пенопяната, че и трябва температура (или каквото беше оправданието)? А миризмата от мърша от покрива, която чайките носят? Цалапишката и роднинската мафии? Доста труд се полагаше, едва ли се е променила тенденцията. Има още, обаче за сега стига.

Отговори
3 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?