3906

Илън Мъск е шеф на "Тесла" на непълен работен ден

Акционери не одобряват поведението на милиардера

Акционери в американския производител на електромобили "Тесла" (Tesla) призовават инвеститорите да гласуват против компенсационен пакет на стойност над 40 милиарда долара, предвиден за главния изпълнителен директор на компанията Илън Мъск, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Тесла" е изправена пред спад на глобалните си продажби, забавяне на търсенето на електрически автомобили, застаряваща гама модели и стойност на акциите, сринала се с 30 процента през тази година, посочва агенцията.

Групата акционери включва финансовия контрольор на Ню Йорк Брад Ландър, компанията "Ес Оу Си" инвестмънт груп" (SOC Investment Group) и финансовата институция "Амалгамейтед банк" (Amalgamated Bank). Те посочват в писмо до другите акционери в компанията, че отпускането на десетки милиарди долари на Мъск няма да допринесе с нищо за насърчаване на дългосрочния растеж и стабилност на "Тесла".

Съществува и вероятност от завеждането на съдебни дела с предполагаеми аргументи, че щедрият компенсаторен пакет за предприемача може да причини корпоративна загуба на компанията, се посочва в писмото. Недоволните акционери отбелязват, че Мъск на практика е изпълнителен директор на "Тесла" на непълно работно време, като усилията му все повече се насочват към други бизнес начинания.

"Акционерите не трябва да се преструват, че тази награда има някакъв вид стимулиращ ефект - това не е така. Нейната прекомерност е очевидна от самото начало", посочват акционерите.

Те призовават също така другите инвеститори да не одобряват преизбирането в борда на директорите на "Тесла" на Кимбал Мъск, брат на Илън Мъск, както и на Джеймс Мърдок, бивш изпълнителен директор в медийната компания "Туенти фърст сенчъри фокс" (Twenty-First Century Fox).

В края на 2022 г. започна съдебен процес въз основа на жалба, депозирана в съда от акционер на "Тесла". Той твърди, че възнаграждението на Илън Мъск, което тогава беше оценявано на 56 милиарда долара, е било "обусловено от лесни за постигане цели и инвеститорите са били подведени, за да го одобрят".

Съд в щата Делауеър наложи вето на пакета по-рано тази година и постанови, че ръководството на "Тесла" не се е погрижило по най-добрия начин за интересите на инвеститорите в компанията.

През миналия месец "Тесла" поиска от акционерите си да възстановят щедрия компенсаторен пакет на Мъск.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?