Следвайте ни

Икономистът Георги Ганев: Няма гаранция, че ще пазаруваме с евро от 2024 г.

Предстои усилена работа по превалутиране на банкови сметки и всички софтуери

viber icon

- Г-н Ганев, какво означава въвеждане на еврото без преход от 2024 г., според заложения национален план за промяна на валутата?

- Самият план е продължение на заявената стратегия на държавата да се опита да приеме еврото възможно най-бързо и в това няма никаква изненада. А "без преход" е чисто технически термин - за сравнително малко време паралелно ще циркулират левът и еврото, след като се въведе единната европейска валута. После ще се мине само на евро, тези, които имат левове в кеш, ще могат да ги обменят в банките, а след още определен период от време ще ги обменя само БНБ.

- А България дали ще е готова да приеме еврото от 2024 г.?

- Тепърва предстои да видим дали България ще е готова да приеме еврото. Това не преценяваме ние, а нашите партньори от ЕС.

Не можем еднолично да въведем еврото,

макар че през годините е имало разсъждаване по въпроса дали страната ни може еднолично да го въведе. Бе дадено ясно да се разбере, че едностранната евроизация ще се приеме негативно от нашите партньори, както и от Европейската централна банка, така че този вариант не съществува.

- Какво предстои оттук нататък?

- Извън политическото решение дали страната ни изпълнява критериите, трябва да пристъпим към логистична подготовка, а тя е заложена в самия план - необходимо е превалутиране на банкови сметки и всички софтуери.

Необходима е и много сериозна информационна кампания

- всички българи трябва да са запознати с еврото като банкноти и монети, не че не ги познаваме. Независимо че имаме 19 страни с опит в това отношение, ключово важно е да се поставят на място най-подходящите за България механизми - за това колко време паралелно ще вървят цените от преди да се въведе еврото, което обикновено е период от 6 месеца. Тогава всички продавачи са задължени паралелно да слагат цени и в лева, и в евро. Важно е в този период да се следи дали няма търговци, които се опитват да ловят  риба в мътна вода, т.е. изкуствено да вдигат цените, а контролът обикновено упражнява гражданското общество.

- Точно това са опасенията от спекулация с цените.

Във всяко общество има калпазани и това е неизбежно

Някои търговци ще се опитат да закръглят. Действително, при въвеждане на еврото се забелязва повишаване на цените, но този ефект, където го има, изчезва до 6 месеца. Никъде досега в 19-е страни, приели еврото, не е имало ускоряване на инфлацията, даже обратното. Най-известният случай е с Естония, където се забеляза понижение на инфлацията, така че градски легенди е огромният скок с цените след въвеждане на еврото.

- В политически план Нидерландия и Финландия бяха най-големите противници България да въведе еврото. Възможно ли е двете страни да продължат да подклаждат напрежение и да ни спънат в тази насока?

- Предполагам, че ще има напрежение. Това мое предположение се базира на формулировката в самия пресрелийз на ЕЦБ, в който беше обявено, че България влиза в обменнокурсовия механизъм и в банковия съюз. В този документ за България единствено бе споменат проблемът за

борбата с корупцията и правораздавателната реформа.

Така че това ще бъде строго следено и едно от нещата, които ще са в основата на решението на някои страни в ЕС дали да одобрят присъединяването на България, или не към еврозоната, независимо дали изпълняваме  числовите критерии. А Нидерландия и Финландия бяха против и за влизането на България в Шенген, но е възможно зад тях и други страни да се крият. 

- Тоест нямаме никаква гаранция, че ще въведем еврото от 2024 г.

- Естествено, че нямаме никаква гаранция. Освен това, в момента сме в епизод, в който има ускоряване на инфлацията в света като цяло. България като доста малка икономика няма влияние върху тези движения, на второ място сме на икономика, която е много зависима от износа, и трето - България е настигаща икономика в ценово равнище, което е най-ниско в ЕС, т.е. темпът ни за настигане трябва да е по-висок. Така че навлизаме в период, в който България няма да изпълнява и числови критерии за инфлация, но по обективни причини. Но ще видим какво ще се случи през лятото на 2023 г., когато трябва да се вземе решение дали ще въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., и дали тогава България ще изпълнява този и останалите критерии.

- А доколко икономическата криза у нас, повлияна от ковид пандемията, може да ни възпрепятства по пътя към еврото?

Не виждам ковид епизодът да се отрази дългосрочно в изпълнението на критериите от страна на България

По принцип при кризи и рецесии има тенденция да се натиска ценовото равнище надолу. Когато бяха кризите в Европа през 2009-2010 г. и по-късно в Европа - през 2013 г., която не засегна сериозно България, тогава бяхме в дефлация. И начело изпълнявахме инфлационни критерии, така че по-скоро кризите, колкото и да са неприятни в това отношение, помагат на по-малките страни като България да им се укроти инфлацията . Да се надяваме, че до следващата година ще сме се справили и, дай Боже икономиката да се възстанови.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?