44
Следвайте ни

Икономистът Георги Ангелов: Бюджет 2022 трябва да е с фокус растеж и заетост

viber icon

Вместо да се бори с големи дефицити и дългове, бюджет 2022 може да погледне към по-дългосрочни приоритети. Разбира се, имайки предвид състава на коалиционното правителство, ще има натиск да се насочат ресурси към социални мерки, политика по доходи и т.н. Но не е лошо да се отдели внимание и на по-дългосрочни реформаторски мерки, които да подпомогнат икономическия растеж и заетостта. В тази връзка икономистът Георги Ангелов предлага няколко идеи, публикувани във forbesbulgaria.com.

На първо място, инвестициите трябва да са с фокус на бюджета. И нямам предвид само държавните инвестиции, които така или иначе ще растат заради европейското финансиране и Европейския фонд за възстановяване. Имам предвид фокус върху стимулиране на частните инвестиции.

Инвестициите са важни за дългосрочния потенциал на икономиката, а виждаме, че те не се възстановяват въпреки рекордно ниските лихви. Всъщност в момента реалните лихви са отрицателни, но освен ипотечните кредити и надуване на цените на недвижимите имоти не се забелязва особен ефект върху инвестиционната активност. Така че са нужни допълнителни мерки в посока инвестиции - и то продуктивни инвестиции.

Конкретна мярка е нулев данък върху реинвестираната печалба, така че съществуващите компании да имат повече стимули за инвестиции (чисто технически това е 100% амортизация на инвестициите в първата година). В същото време нужен е повече фокус върху привличане на нови инвеститори, включително чрез по-добра среда, стимули и активна работа с големи стратегически инвеститори.

На второ място, фокус върху заетостта и пазара на труда. Мисля, че е дошло време за една по-сериозна реформа, която едновременно да намали осигурителната тежест върху работещите и бизнеса, да намали сивия сектор и да увеличи събираемостта. Вместо да се водят позиционни войни дали да се вдигне максималният осигурителен праг и други подобни детайли, е добре да се подходи по-смело и да се реши проблемът в дълбочина. И в предишни данъчни реформи многократно се доказа, че разширяването на облагаемата база при намаление на ставките на облагане е добър начин да се изсветлят обороти - така че едновременно и бюджетът да не загуби приходи, и данъкоплатците да спестят разходи.

Още една мярка е вдигане на прага за регистрация по ДДС, но заедно с премахване на възможностите за роене на свързани компании. Така най-малките и микрофирмите и самонаетите ще бъдат облекчени от тежки данъчни изисквания, а данъчният контрол ще може да се насочи най-вече към големите нарушители.

Бюджет 2022 трябва да приключи с кризисното мислене и да се насочи към по-дългосрочни цели и реформи, които да повишат икономическия потенциал на страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?