71

Икономисти: 22% ДДС може да овладее кризата, данък „свъхпечалба“ няма да сработи

Между 3 и 4 млрд. трябва да се намерят в държавата. За целта трябва или да се съкрати разходната част, или да се увеличат данъците.

Единият вариант е, вместо да си играем на данък „свръхпечалба“, ДДС да се увеличи на 22 процента, предложиха икономисти в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Такъв вариант обаче не се приема еднозначно сред експертите.

Ако се въведе данък „свръхпечалба“, корпоративната данъчна тежест ще се увеличи с 50% и в следващите години няма да дойде чужд инвеститор у нас, прогнозираха в същото време те.

Ще започнат да се укриват приходи и да се раздуват разходи, за да се минимизират данъците.

Ще се създаде и огромен проблем за данъчната администрация. У нас системата е такава, че данъкът се плаща авансово по прогноза на база на данните от предходната година. Така ще се стигне до ситуация, в която бизнесът ще плати високи данъци и през цялата следваща година данъчните ще са заети за преизчисляват на кого колко трябва да върнат, вместо да се фокусират върху събирането на данъчните задължения.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Ssss

Ssss

21.03.2023 | 19:19

Данък свръх печалба би трябвало да засегне тези които имат временно печалба над нормалната ставка за съответния тип бизнес. А ДДС означава всички и най-чувствително е за бедните да плащаме сметката.Тези с големите и свръх печалбите и без това си раздуват разходите и имат специални поделения обособени за законно намаляне на данъците. Например Coca-Cola поделението е в София и работи за целия европейски и американски регион. Така ,че тези икономисти да си върнат дипломите и направо да си сменят табелите на недипломирани лобисти!

Отговори
0 1
dimitar

dimitar

21.03.2023 | 17:08

оферта за личен и професионален заем Ние сме финансова кредитна институция, представлявана от голяма инвестиционна група Euro Pacific Bank. Предлагаме много изгодни кредитни услуги от 5 000 евро до 500 000 евро за лични нужди и инвестиции в малки и средни предприятия. лихвен процент от 2,5% годишно със срок на погасяване от 1 до 25 години. моля свържете се с нас за всички ваши нужди на: Имейл: [email protected] WhatsApp: 0033 745 503 314

Отговори
0 0
Колония Булгаристан

Колония Булгаристан

21.03.2023 | 17:04

Навсякъде в света борят кризите и бедността с намаляване на ДДС само в Булгаристана искат да го увеличат, като прибавим и свръх алчните търговци накрая ще ядем от кофите само. Но важното е да спазваме евроатлантическите ценности те ще "хранят" душите ни!

Отговори
0 1
Всеки е длъжен да е умен

Всеки е длъжен да е умен

21.03.2023 | 11:08

ДДС не трябва да се увеличава, а трябва да се намали! Вижте какво направиха с прекалено много събраните държавни данъци в последните няколко години: платиха излишни количества „дезинфектанти” и „ваксини”, спонсорираха „бедния” военно-промишлен комплекс на щатите, изтребиха животните в българските ферми, подариха на чужди фирми евтиния ток от нашата АЕЦ, платиха комисионни на чужди фирми за доставка на скъпа газ и още много други големи и малки безсмислени и вредни харчове!!!

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?