Икономист възроди производството на аспержи в Катуница
30-годишният Виктор Илиев е шесто поколение фермер. Зеленчукът на прапрадядо му се сервирал на цар Фердинанд
- 13:59, 02.10.2018
- 390
- 0
30-годишният Виктор Илиев е единственият производител на аспержи в Пловдивско. Насаждението със зеленчука благородник, както е известен, е от 12 декара в землището на с. Катуница. Преди няколко години родителите му решават да възродят родовата традиция за отглеждане на аспержите в наследствени земи, а управлението на стопанството поверяват на младия фермер. Той бе специален гост в Нощта на учените в Института по зеленчукови култури "Марица". Интересната му земеделска история, която се корени от началото на 20. век, както и ентусиазмът, с който днес обработва земята, впечатли учените. Зеленчукът е сред екзотичните култури и обект на съвременни научни изследвания и в институт "Марица".
Отглеждането на аспержи в България започнало през 1902 г. от прапрадядото на Виктор - Илия Иванов. Неговите вкусни свещи стигнали и до трапезата на цар Фердинанд. Той бил толкова впечатлен, че поискал да се запознае с производителя. На път за Истанбул царят спрял влака си в Катуница и гостувал на Илия Иванов. За своето предприемачество човекът бил възнаграден с един златен наполеон, който обаче се изгубил през поколенията. След 9 септември 1944 г. аспержите били обявени за буржоазна храна и забранени за отглеждане в България.
След възстановяването на земеделските земи в България родителите му започнали да се занимават активно със зеленчукопроизводство. Наред със зеле, пипер, домати и тикви заложили и 5-6 декара с аспержи, които днес са станали 12, от общо 80 декара, които обработват. Първата реколта получихме през 2003 г. и се оказа, че аспержите са непознати поне на 80 процента от търговците, на които ги предложихме. Тогава се наложи да изхвърлим голямо количеството, защото реализацията бе изключително трудна. През последните 5-6 години нямаме никакъв проблем с продажбите, които са изцяло за вътрешен пазар, каза Виктор Илиев. Той уточни, че са намерили пазарна ниша и се стремят да продават директно до краен потребител. В началото голяма чужда верига имала интерес. Докато начело на сектор „Плодове и зеленчуци“ за цяла Европа бил германец, работели безупречно. След това човекът се пенсионирал, наследил го българин и успешната им съвместна дейност се преустановила.
Виктор Илиев по професия е икономист, но се определя като земеделец по душа. Още от 10. клас знаел какво иска да работи. Освен зеленчуци, той и семейството му отглеждат и няколко декара с дюли.
Повече за аспержите - на стр. 10
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни