71

Икономист ни попари за еврозоната! Бизнесът да се готви за минимална заплата от 1100 лева

Бизнесът трябва да се готви за минимална заплата малко под 1100 лева, заяви Адриан Николов

 

Щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията, ако ставаше дума за 3 процента. Има обаче отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това съобщи пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

"Юлската оценка ще е негативна. Това е почти гарантирано", заяви той. 

Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната, независимо дали покрием критериите или не. Извънредно искане на конвергентна оценка може да има през есента, посочи икономистът.

 
Рискът обаче да останем с поредното служебно правителство изглежда немалък, допълни той.

По думите му при чисто формално разглеждане на критериите може да влезем в средата на 2025 г., а най-консервативната прогноза е за 2026 г.

Неяснотата за датата в известна степен пречи на подготовката, смята Николов.

Относно размера на минималната работна заплата експертът коментира, че бизнесът трябва да се готви за минимална заплата "малко под 1100 лева".

Изчакването, в което се намираме, вреди на инвестиционните намерения. Политическата нестабилност ги спъва, отбеляза Адриан Николов. Според него подобрение в този индикатор може да се отчете едва след влизането на страната в еврозоната.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?