Брокер: Коронавирусът идва до часове у нас, удря икономиката

Със сигурност инвеститорите са притеснени и изненадани, а в центъра на последните събития в Европа се оказа Италия, което е нещо напълно неочаквано. 

В рамките на един уикенд избухна сериозна епидемия в Северна Италия и това на практика свари инвеститорите неподготвени и ето че епидемията вече е в Европа.

Това сподели в студиото на ''Плюс-минус'' по Нова телевизия икономистът и борсов брокер Димитър Георгиев относно икономическите последствия от разпространението на китайския коронавирус.

,,Започваме да навлизаме в един период на понижаване на икономическия растеж в региони като Италия. Има рязко забавяне на икономическата активност, тъй като доставките към производителите се забавят, особено от Китай. Имаме и рязко намаляване на разходите за туризъм и покупки и в този смисъл това ще окаже своето влияние върху икономическите показатели в следващите месеци.

Но проблемите не са свързани и толкова с коронавируса, колкото от острата нужда от реформи'', коментира още той.

,,Истината е, че говорим за няколко дни, дори може би по-скоро часове, преди и в България да бъдат оповестени първите случаи на коронавирус. Със сигурност икономическият ни растеж тогава ще бъде поставен под сериозен стрес'', допълни експертът.

,,Еврото се представя изключително слабо, а част от причините са свързани с изненадващата епидемилогична обстановка в Италия. Неизвестността винаги плаши пазарите и инвеститорите. Общите разпродажби на акциите по света и тази минипаника от понеделник водят до една от най-ниските нива на еврото спрямо долара'', обясни Георгиев.

,,Петролът от своя страна е с 8% надолу само за пет дни и е твърде вероятно това да се задълбочи, което е добра новина за България и за българския бизнес'', отбеляза той и добави, че златото пък расте и се е запътило към световния си рекорд.

За Еврозоната икономистът заяви, че ''с нетърпение очаква присъединяването на България към чакалнята на Еврозоната''.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Док

Док

25.02.2020 | 19:14

Та четейки го , младият мъж, се сетих за просналите пилци : ..." „пилци…поебали квачку”! "

Отговори
0 0
Урва

Урва

25.02.2020 | 18:36

Както винаги вие от Марица сте гола вода.Колосално Tъпu!

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?