Следвайте ни

Играта загрубя! И Сърбия наддава за "Фолксваген"

Автомобилният производител отложи решението да основе завода си в Турция, като така даде началото на Балканска надпревара за привличане на германската инвестиция

viber icon

По време на днешната си среща с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант "Фолксваген" в Сърбия, предаде Танюг, на която се позова БТА.

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и "Фолксваген" ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".

Ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, инвестиции на зелено за над 300 милиона евро, допълва вестникът.

Фолксваген съобщи на 15 октомври, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 километра северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.

Румънското правителство също инициира разговори за възможността фабриката на "Фолксваген" да бъде в Румъния.

До финалната права за привличане на германския автомобилен производител - преди да се заговори за Сърбия и Румъния, стигнаха България и Турция. Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза наскоро шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев.

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние, като екип от страна на правителството, анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", обясни Янев пред БНР.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?