2374

ICGBВ: Всички основни строителни дейности по пълния с газ интерконектор са завършени

Проектната компания ICGB, която е възложител на строежа на интерконектора между Гърция и България, е внесла в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) необходимите документи за поетапното изпълнение на оставащите дейности до започването на търговската експлоатация на съоръжението, посочват от дружеството, информира БНТ.

Понястоящем всички основни строителни дейности са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани успешно с реални количества природен газ. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения - седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци, уточняват от проектната компания.

От встъпването на служебното правителство има спор с кабинета "Петков", чиито представители уверяват, че всичко е завършено като строеж. Има и упреци, че сегашният кабинет умишлено бави документите на проекта.

Допълва се, че към днешна дата всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с газ при налягане 40 бара. Тече изпълнението на съпътстващи дейности, които нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложените дейности по проект, се казва в позиция на компанията.

Посочва се, че все още предстои издаването на акт 15 и акт 16 за територията на България и еквивалентните разрешителни за Гърция, което означава, че към момента интерконекторът е с издаден Акт 14, който се издава за съоръжения, които са готово "на груб строеж".

Според ICGB все още предстои тестване на катодната защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.


Също така трябва да се довърши полагането на резервен оптичен кабел, да се изпълнят противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към газоизмервателна станция (ГИС) Стара Загора.

Всички посочени дейности са част от ангажиментите на гръцката фирма AVAX ("Авакс"), която изпълнява договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода. Строителят е подал към ICGB информация, индикираща края на август за завършване на дейностите от първия етап, което ще позволи бързо въвеждане в експлоатация на газопровода. Това включва и приоритетно завършване на автоматизираната (SCADA) система за управление на газопровода.

ICGB се опитва да изпълни необходимите изисквания за получаване на разрешение за ползване и съответните разрешителни за Гърция.

"Всички усилия остават насочени към максимално скорошното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация, като основният стремеж е това да се случи още преди старта на предстоящия отоплителен сезон", уверяват от проектната компания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
888

888

12.08.2022 | 13:35

Остава путин да разреши на азерите да ни препродадат руски газ защото азерския е договорен за други снрани 2 години напред

Отговори
2 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

12.08.2022 | 08:39

Дайте всички документи и го въвеждайте в експлоатация! Или....Кукловодите от ГаZZПРОМ не дават?

Отговори
3 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

12.08.2022 | 08:39

Мартин Димитров: Служебни министри търсят под вола теле за да забавят Акт 16 на интерконектора с Гърция. Трагикомично е, че служебни министри инспектирали интерконектора с Гърция и нямало газ. Всъщност той е запълнен с газ и тестван. Това коментира бившият депутат от „Демократична България“ Мартин Димитров. Според него служебните министри търсят под вола теле, за да забавят Акт 16. Сигурната по-ниска цена на газа е пускането в експлоатация на тази връзка, категоричен е политикът.

Отговори
3 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?