4020

И пловдивският бизнес опря до работници от Индия и Непал

Вносът излиза двойно по-скъпо, но родните кадри не стигат

От години свикнахме по морето камериерките да не могат да кажат дори „добър ден“ на български, сервитьорите да са с дръпнати очи, а аниматорите да отговарят на английски. Проблемът обаче се задълбочава и според хотелиери ще трябва да изкарат задаващия се сезон „на кътни зъби“ заради липсата на персонал. По данни на бранша, само за Южното Черноморие са нужни 25 000 души. Една малка част ще дойдат от Бангладеш, Тайланд, Таджикистан, Узбекистан, Молдова, Турция, но дупката няма да се запуши.

За вносните работници работодателите са дали луди пари и са изхабили много време и енергия. И това се повтаря всяка година. Лошата новина е, че проблемът е хроничен и въобще не засяга само хотелите по морето, които отварят за четири-пет месеца. И земеделието, и индустрията от години бият тревога, че няма кой да работи. 

В момента почти всеки трети работодател в България мисли за внос на работна ръка, сочат експерти по човешки ресурси. 

И пловдивският бизнес опря до работната сила на Индия и Непал. „Никой здравомислещ мениджър няма и да си помисли да внася работници от чужбина, ако можеше да си ги набави оттук“, дава краткото обяснение на ситуацията Красен Кръстев, управител на „Мекалит България“. Предприятието, ситуирано край Куклен, произвежда компоненти за домакински уреди, автомобилостроене и електроиндустрията. 

Има около 200 служители, като между 20 и 30 процента от тях са именно „внесени“ от трети страни.

"За нас набавянето на кадри от чужбина от няколко години е стратегически подход, защото ни е ясно, че българският потенциал се изчерпва. Просто хора няма", обобщава мениджърът. 

Вносът на работници не е нито български патент, нито се стоварва като проблем само върху нас, така е в цяла Европа. "Разликата е, че в другите европейски страни увеличената работна сила се налага заради ръста в индустрията, а при нас главната причина е лошата демография", посочва Красен Кръстев.

Първоначално в предприятието наравно с българите се трудели хора от Украйна, Молдова, Узбекистан. Сега обаче мениджмънтът гледа към по-екзотични и далечни държави като Непал и Индия. Но и това не е решение, или поне не бързо и лесно. "С агенцията за подбор на персонал, с която работим по тези казуси, сме подписали договор за наемане на осем души от Непал още през септември миналата година. Сега е април 2024 г. и чуждестранните работници все още ги няма. Административният капан е много голям", дава пример Кръстев.

Според българското законодателство, като протекция и защита на правата на българските работници, в едно индустриално предприятие не могат да бъдат назначени повече от 35% чуждестранни работници. За земеделието и туризма такова ограничение няма. Българският работодател  е длъжен да плаща на чужденеца същата заплата, която дава на останалите  служители, плюс да му осигури за своя сметка квартира, да покрие режийните му за ток и вода и да загуби месец-два, за да го обучи в спецификите на работата. Отделно задължително заплаща транспорта в двете посоки на новонаетия, плюс държавните такси за визи и всякакви разрешителни, и в добавка - комисионата на фирмата за подбор на персонал. За да разреши българската държава конкретен внос на работна ръка, работодателят трябва да доказва по много начини, че е нямал друг избор. Включително и да предоставя справки колко пъти е пускал обяви за работа за конкретен специалист и как е нямало кандидати за вакантната позиция. „С думи прости, един чужд служител носи на работодателя 50% повече разходи. За времето, което се хаби покрай процеса, въобще не говорим“, посочва Красен Кръстев. Отделно са трудностите при общуването и различията в манталитета.

Преди да избухне войната в Украйна и хората там да придобият особен статут за работа във всички страни на ЕС, наемахме много украинци и молдовци, връща назад във времето мениджърът. Езиковата бариера падаше сравнително бързо. С колегите от Узбекистан и другите бивши съветски републики идеята била да общуват на руски, но се оказало, че новото поколение гледа да скъса с руското влияние и по-добре се разбирали на турски език. С индийците и непалците, когато пристигнат, ще си говорят на английски език.

Няма хора, няма инвеститори

Липсата на работна ръка у нас отблъсква инвеститорите. Те знаят, че България има ред конкурентни предимства - членство в ЕС, евтина земя, ниски данъци, сравнително по-ниски разходи за заплати, но всичко това се нулира, щом няма кого да наемеш, когато отвориш завода, счита управителят на „Мекалит България“. Така въпросният инвеститор ще се насочи към Полша например, където процесът по наемането на работна ръка от трети страни отнема в пъти по-малко време. 

Дефицитът е във всички сектори

Огромният дефицит на работна ръка е в почти всички сектори на икономиката. Сега надига глас туристическият сектор, малко по-късно ще реват в селското стопанство, когато няма да има кой да обере реколтата. В индустрията липсата е перманентна. По данни на Агенцията по заетостта вносните работници от Далечния изток се наемат ударно в текстилните предприятия и в секторите "Металообработване" и "Строителство". Практиката показва, че по скелетата и строежи все по-често висят и турски граждани.

Изкуственият интелект размести професиите

Пaзapът нa тpyдa е все по-динамичен, като някои от най-търсените професии доскоро изобщо не са съществували. Това сочи и пocлeднoтo пpoyчвaнe нa професионалната платформа LіnkеdІn. Πpeз 2024 г. нaй-бъpзo pacтящитe пoзиции щe ca cвъpзaни c нaвлизaнeтo нa изкycтвeния интeлeкт и aвтoмaтизaциятa, което пък cъздaде нoви възмoжнocти и пpeдизвикaтeлcтвa кaктo зa пpoфecиoнaлиcти, тaкa и зa фирми, кoитo глeдaт в бъдeщeтo.

Около 50% от мениджърите не виждат нищо лошо в това да уволнят някои или всичките си подчинени и да наемат изкуствен интелект на тяхно място, според проучване, проведено в началото на 2024 г. от компанията за презентационен AI софтуер Beautiful.ai, данни от което публикува порталът TechSpot.

Анализът на пазара показва, че за много шефове AI е не само средство да се отърват от част от екипа, но и инструмент за намаляване на оперативните разходи на останалия персонал. 

Ето кои са най-търсените позиции в Европа:

1. Meниджъp ycтoйчивo paзвитиe

2. Инжeнep пo изкycтвeн интeлeкт

3. Πpoджeкт мeниджъp

4. Mapкeтинг мeниджъp

5. Meниджъp пpoдaжби

“Яcнo е, чe изкycтвeният интeлeкт и ycтoйчивoтo развитие ca двa oт ocнoвнитe двигaтeли, пpoмeнящи пaзapa нa тpyдa”, cмятa Джoш Гpaф, yпpaвлявaщ диpeктop нa LіnkеdІn зa Eвpoпa и Лaтинcкa Aмepикa.

У нас ситуацията е доста по-различна. През следващите години на българския пазар на труда най-много ще се търсят машинни оператори, шивачи, кадри за промишлеността, бармани и сервитьори. IT секторът забавя търсенето, а в същото време огромна част от приема в професионалните направления продължава да е именно за такива специалисти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
24 коментара
и вие акате и пишкате

и вие акате и пишкате

26.04.2024 | 16:18

Запретвайте ръкави и сами си чистете ф.екалия в хотелите...Никой не е длъжен да ви чисти като роб за такива мизерни заплати...Като се погледнете в огледалото си спомнете, че и вашето и.зпражнение мирише и не сте повече от другите...

Отговори
3 0
555-1

555-1

26.04.2024 | 15:09

Та сумата е около 4 до 5 хилки в евро , поляците гръмнаха миналата година , изпродали двеста , тристахиляди визи , а хората в Германия се озовали !

Отговори
1 0
555

555

26.04.2024 | 15:05

Зад всичко това прозира нова схема за корупция , как ще задържат хора от трети страни с шенгенска работна виза у нас ?!

Отговори
2 0
В никакъв

В никакъв

26.04.2024 | 12:32

случай, няма да бъда роб в собствената си ДЪРЖАВА !? Откъде - накъде ще слугувам на някой си шушляк ,макар и да е много богат ?

Отговори
4 0
Експерт

Експерт

26.04.2024 | 08:33

Една маймуна преди да лапне нещо го мери на задника си дали ще мине. А наште пишман бизнесмени, робовладелци правят бизнес , строят хотели без да са помислили дали ще има кой да им робува

Отговори
5 0
Някой си

Някой си

25.04.2024 | 19:43

Хахахаха, паднах от смях. Работя в голям завод на около 25км от Пловдив, от около 5-6месеца работодателя докара около 50-60 човека ( мъже) от Непал,само и само за да не повиши заплатите на българите и циганите. Хората работят за 800-900лв по 12 часа на ден, измислят си разни причини и ги глобяват, реално взимат 700-750, държат се с теб като с куче, и после ревят че няма работна ръка, ами няма да има драги работодатели докато не се научите да си плащате, не може само гуша да се прави

Отговори
6 1
Гатю

Гатю

26.04.2024 | 01:46

Така е. Нашите чорбаджии искат и в завода да спиш и за пари да не питаш. Но, струва ми се, че такива фирми ще залезнат - въпрос на време. Имаше един чорбаджия в ЗДМЛ Пловдив - Харито! Той мечтаеше за работници от Китай - работили като роби за жълти стотинки и не мрънкали. Е, не дочака китайци, но завода отдавна фалира. Та и тези фирмаджии нататък отиват. Те и хотелиерите искаха уж "чужди" работници. Дочакаха. Следващата стъпка ще е наверно разреждане на хотелите и намаляване на бетона по морето.

Отговори
7 0
Пожелавам

Пожелавам

26.04.2024 | 13:48

да са много доволни от тях ... да спестят някой лев , но тия същите да оправят и съпругите им. Защо да се мъчат ... ?

Отговори
3 0
Предпочитат

Предпочитат

25.04.2024 | 11:23

Да не вдигат заплатите,а да ни избиват с чужди граждани които кандисват и на по-малки заплати!!! Това е демографската криза на държавата ни САМОЗАТРИВАНЕ!!!!

Отговори
11 0
Беда

Беда

25.04.2024 | 10:45

Както българина успяха да го отвратят да гласува,така и успяха да го накарат да се развива, усъвършенства работи с една дума 0 % мотивация мотивация

Отговори
8 0
Майна

Майна

25.04.2024 | 09:36

Изумителна е наглоста на Бг робовладелците и на пишман “ инвеститорите “ които идват в Бг с цел да имат по малко разходи като дават африкански заплати в страна член на ЕС от 2007 г ?!?! При положение че имаш над 3 млн вече българи зад граница и не искаш да си направиш труда да ги върнеш с европейско нормално адекватно заплащане а наемаш хора от подножието на Еверест и разни други от третия свят. После реват че нямало работна ръка ! Именно алчните капиталисти бивши комунисти унищожиха Бг като прогониха 40% от населението в чужбина с мизерните заплати на фона на евро цени на всичко ! Нали щяха украинци да идват да бачкат тук и молдовци ! Дори и тях не можаха да ги докарат или да задържат а сега тръгнали непалци и индийци да вкарват с цел да унищожат етноса ни и нацията завинаги само и само да печелят все повече алчници те ! Не се наядоха да е-,Б-а и бо-клу-ците мръ-сни ! Държавата трябва тотално да забрани на тея бо-к-луци да вкарват хора извън ЕС тук с цел да работят

Отговори
27 0
Минаващ

Минаващ

25.04.2024 | 08:55

Резултат от Боко тиквата. Изгони над 2 милиона в чужбина а интригите и кражбите си

Отговори
24 3
Златният гьол

Златният гьол

26.04.2024 | 10:07

Изгони и обезлюди... нооооо, на избори Ганьо все за тях си гласува!!! АКО всички българи проявят решителност и излезнат да гласуват срещу ламята от приказките, САМО с подправяне на изборни резултати трудно ще се спечелят самите избори!!! Така че, всичко (включително и обезлюдяването на България) зависи от съзнанието на всеки един българин ДАЛИ изобщо да гласува и за КОГО да гласува!!! Не вярвайте на клакьори!!! Една малка партийка, която посвети песни на ламята, последните 1-2 седмици всичко, което изговаря от трибуната на Парламента е срещу конкретно ПП и ДБ!!! Разбирам омразата им към тях, но НАЛИ големият враг срещу когото се бориха и заради когото изобщо станаха партия, че и спечелиха мнозинство на избори 2021 г., бе герб??? Да сте чули думичка за изчегъртване на герб? Няма и да чуете!!! Толкова ли са могъщи и страшни ПП, че клакьорите само с тях се занимават от трибуната на народното събрание??? На серсеми ли опитват да правят българите???

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?