49
Следвайте ни

И мощната Toyota пострада от кризата за чипове при колите

Автомобилната индустрия изгуби 112 милиарда долара

viber icon

Ролята на COVID-19 кризата, която изглеждаше затихваща, придоби нови очертания в автомобилната индустрия. Производството на коли влезе в омагьосан кръг. От привидно незначителен проблем недостигът на микрочипове се превърна в абсолютно бедствие за автомобилните заводи и стана бизнес новина номер 1 в световните медии.

В началото обяснението бе, че спадът в търсенето на автомобили по време на пандемията е довело до пренасочване на доставките на чипове към сектори, в които краткосрочната реализация е гарантирана.

Когато пазарът на коли се възстанови през първите месеци на 2021 г., силните ограничения в предлагането на чипове и инерцията на фабриките доведоха до удължаване на времето за доставката им между шест и девет месеца. Днес проблемите са по-дълбоки от всякога. Този път като виновник за кризата експерти сочат самите заводи за производство и монтаж на чипове, а не, както преди - автомобилните фабрики по света.

Увеличението на броя на заразените с COVID-19 в Азия доведе до недостиг на работна ръка, което повлия върху производството на фабриките за чипове в Малайзия и Тайланд. През последните три седмици кризата достигна нови висоти. Задълбочаването й поставя напълно различен акцент върху производствените загуби.

В САЩ продажбите на леки автомобили през август са спаднали със 17,3% въпреки силното търсене. Подобна е ситуацията и във Великобритания, където продажбите са се сринали с 16,8% през същия месец на 2021 г.

Началото на септември бележи най-голяма загуба на продукция за цялата индустрия, отчита GlobalData. Според агенцията средно от 80 000 единици загуби на седмица през юни и юли в момента те са приблизително 250 000.

Стойността на загубите се оценява на 112 млрд. долара - почти двойно, колкото е брутният вътрешен продукт на България.

До август Toyota се справяше много по-добре с кризата за чипове от останалите автомобилни производители. Това се дължеше на презапасяването с полупроводници заради земетресението във Фукушима през 2011 г.

Както се вижда от диаграмата, през последните седмици кризата се е отразила драстично и на японската марка. Единствено Ford и GM търпят по-големи загуби от Toyota.

Изпълнителният директор на Daimler Ола Калениус обяви по време на автомобилното изложение тази година в Мюнхен опасението си, че кризата с чиповете ще продължи и през 2023 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Davina Claire

Davina Claire

27.10.2021 | 17:59

Здравейте; Ако имате нужда от заем спешно, кандидатствайте за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм главен финансов директор на Novelty Finance. Забелязах, че за физически лица и фирми е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции. Моята компания (Novelty Finance) е тук, за да ви предостави и помогне със заема, от който се нуждаете. Можете да се свържете с нас по имейл: [email protected] ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочакван разход, заем от NOVELTY FINANCE е това, от което се нуждаете. NOVELTY FINANCE е гъвкав: можете да вземете заем до петнадесет милиона евро (€15 000 000,00) с подходящи периоди на погасяване до 30 години. Можете да кандидатствате както за обезпечен заем, така и за необезпечен заем. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидиране на дълга, които могат да бъдат адаптирани да отговарят на вашите променящи се нужди и обстоятелства при много нисък лихвен процент. Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance: √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение. √ Конкурентни лихвени проценти (3% на година) √ Гъвкави условия за погасяване √ Възможност за по-бързо изплащане на заема √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема. √ Без скрити такси Как да кандидатствам: Кандидатстването за кредит е бързо и лесно! Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем с Novelty Finance и изискват повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАЩАТ ИМЕЙЛ на ([email protected]) ИЛИ да изпратят съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правилата и условията.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?