Следвайте ни

И Мая не успя да сложи „юзди“ на тока ОБЗОР

Комисията за ревизия в парламента не откри виновен за лъвския скок

viber icon

От 11 май до началото на август 2021 г. увеличението на цената на електроенергията за бизнеса е 108%. С 53 млн. лева са скочили харчовете на предприемачите заради токовия шамар само за времето от 27 юли до 5 август, сочат сметките на работодателските организации.  С това обобщение председателят на парламентарната Комисия за ревизия на предишното управление Мая Манолова откри вчерашното заседание, в което беше привикала експерти от независимата борса, КЕВР, АЕЦ „Козлодуй”, държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, електроенергийния системен оператор, НЕК и Министерството на икономиката.

 До срещата тет-а-тет се стигна, след като десетки браншови асоциации на бизнеса и големите работодателски организации засипаха с писма и становища служебния премиер Стефан Янев за нечувания ръст в цените на тока за свободния пазар. Докато едните водеха епистоларна битка обаче, други спряха работа. Сред тях бе и пловдивският гигант КЦМ.

Усещането "никой не е виновен" 

Срещата при Мая Манолова обаче приключи с усещането, че „никой не е виновен“. В началото на заседанието шефката на комисията обясни, че от бизнеса са определили две основни причини за драстичния ценови скок. Първата е, че сме се присъединили на обединен пазар към Гърция, а не и едновременно с Румъния. Ръководителят на ЕСО Ангелин Цачев обаче контрира, че пазарните обединения в региона трябваше да се случат още преди няколко години на базата на европейска директива от 2015 г., тоест не са приумица „от днес за утре“.

На второ място като проблем работодателите изтъкват действията на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която въпреки високите цени към даден момент не е пуснала допълнителни мощности. Нейният директор Живко Динчев обаче обясни, че много от блоковете са били в ремонт. Освен това централата произвежда базов ток, който няма нищо общо с този, който се търгува на сегмента „Ден напред“. „Няма как да реагирам на такива искания на клиентите. Аз мога да работя само на седмична база и съм писал по този въпрос и на КЕВР, и на министерството, каза още Динчев.

А разходите растат ли, растат

Бизнесът няма много варианти да отиграе поскъпването на тока. Най-вероятният сценарий е да прехвърли увеличените разходи по веригата към доставчици, клиенти на едро и на дребно. Може също да намали разходите си, като ореже други - за заплати, бонуси или социални придобивки на персонала си. Или пък да стопира или отложи инвестиционната си активност. По-малко вероятният е да свие нормата си на печалбата.

Компаниите, работещи в сектор "Полимери", изчислиха, че при средна цена на енергията от 107 лева за MWh тя има 14% тежест в общите разходи за производство. При 150 лева за MWh тази тежест нараства на 18%, при 200 лева за MWh достига 22%, а при вече новите нива над 300 лева - над 25%. Това означава, че стоките от пластмаса на едро и дребно ще растат.

 Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ Фиш" обръщат внимание, че потреблението на ток при тях традиционно е особено интензивно през летния сезон - засилено е замразяването на риба, хладилната база и климатизационните инсталации работят на пиков режим. Някои от най-големите фирми докладват за над 100% увеличение в сметките  спрямо 2020 г. Рискът за сектора е свиване на очакваната печалба с над 50% за следващото полугодие, посочва бизнесът.

Форсмажор за износа 

Шивашките предприятия, които имат големи международни договори пък, са в още по-безнадеждна ситуация. "Нашият бранш работи с предварителни договаряния за поне три-четири месеца. Имаме договори, в които не можем да променим цената. За нас увеличението е много сериозен проблем, защото, от една страна, не можем да променим цената, а от друга - не можем да не си изпълним договорите", коментира Миглена Христова, член на УС на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

 

Шокът за джоба ще дойде наесен

Цените на основните храни и услуги ще избухнат като добре раздрусано шампанско заради рекордно скъпия ток. За това не без основание тръбят потребителски организации и синдикати. Бизнесът вероятно си мисли същото, но няма интерес да го казва на глас. Токът е основно разходно перо на всяко производство и при такива стойности няма как да не вдигне себестойността на стоките.

Едно такова „ценово домино“ може да се отрази на джоба ни във възможно най-лошия период за всяко домакинство - през есента и зимата. Това пък значително ще намали покупателната способност на хората, тъй като най-голямо перо от бюджета им ще отива за храни и топлоенергия, смята Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП).

Именно поскъпването на електрическата енергия и горивата вече доведе до повишаването на цените на храните и на инфлацията, смята той. Само при храните има скок средно с 5% от месец май 2021 г. насам. Най-сериозно повишение има при олиото, млечните и месните продукти, захарта и брашното.

 

Боян Рашев, експерт по устойчиво развитие:  Пет причини цените на тока да се взривят

Боян Рашев e един от водещите експерти по устойчиво развитие в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt (Денкщат) България - консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния, социалния и човешкия капитал. Ето неговите пет причини защо експлодираха цените на тока, които той определя като "повърхностни, ясно видими и относително лесни за управление при наличие на политическа воля". Краткият му анализ е поместен във фейсбук страницата му. Поместваме го със съкращения. 

1. Горещото време 

Да, жегите имат значение. Те водят до рекордно високо лятно потребление. Обаче говорим за малко над 5GW, а това е много по-малко от зимните рекорди (над 7.5GW) и общата инсталирана мощност в страната, която е около 11-12GW. Освен това са нормално явление, което в предходни години никога не е водило до такива цени. 

2. Слабото предлагане на БНЕБ и монополната позиция на дружествата на БЕХ

Българската национална електроенергийна борса (БНЕБ) страда от доста слабо предлагане - там са налични само 16 значими производители, като големите количества идват от държавните централи на БЕХ. Те имат навика да продават на регулирания пазар и пускат много малка част от тока си на борсата. Това дава възможност и на частните ТЕЦ и ВЕИ да правят огромни печалби в отделни моменти. Този проблем има тежест, обаче не е от вчера, тоест не може да обясни скока на цената от последния месец.

3. Мудната реакция на ТЕЦ "Марица-изток 2"

ТЕЦ "Марица-​изток 2" е в изключително тежко финансово положение. През пролетта някои работодателски организации даже призоваваха за затварянето ѝ. В края на юни държавата я спаси, като <210> осигури договор на регулирания пазар, и оттогава централата си поработва само с 2 блока. Дори и високите цени на борсата не успяха да накарат ръководството ѝ да включи по-бързо повече мощности, което не е адекватно пазарно поведение. От друга страна, трябва да се има предвид, че ТЕЦ "Марица-​изток 2" е проектирана да играе ролята на базова мощност, а не на балансираща ​- тя не може през ден да включва и изключва мощности. Дори и включването ѝ обаче не осигури достатъчна ликвидност на борсата, нито пък свали цените на напълно нормални нива. Поне стана очевидно, че електроенергийната ни система наистина не може без ТЕЦ "Марица-изток 2".

4. Голяма част от търговците на ток са в конфликт на интереси

Търговците на ток са огромен брой, като почти всички имат, чрез свързани лица, или централи на ВЕИ, или частни ТЕЦ. Те също играят за висока цена на тока, като дават екстремни оферти, от една страна, като купувачи на енергия с високи цени, и от друга страна - защото договорите им с по-малкия бизнес им гарантират печалба при продажба.

5. Пазарното обединение с Гърция

От средата на месец май БНЕБ вече участва в оперативните процеси по пазарно обединение с Гърция, тоест всички участници на борсите от двете страни имат достъп до пазара „Ден напред“. Гърция пък, от своя страна, е свързана с Италия ​- това са страните с най-високи средни борсови цени на тока в ЕС през 2021 г. Практически се обединиха най-евтиният и най-скъпият пазар на ток в ЕС. Случи се точно това, което можеше да се очаква ​- цената се вдигна много над нивото на евтиния пазар (България), изцяло за сметка на потребителите у нас. Производителите на ток изнасят и печелят добре, но цялата българска икономика страда, а някои сектори - направо загиват.

В резюме, ако трябва да отделим един най-значимите фактори за рязкото поскъпване на цените на тока в последния месец, то това е полувключването на България в електроенергийните пазари на ЕС - обединение с Гърция, което ни дава достъп до скъп ток, и липса на обединение с Румъния (и оттам с цяла Централна и Източна Европа), което би ни дало достъп до относително по-евтин ток. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Стоичков

Стоичков

25.08.2021 | 13:43

Как никой не е виновен,кой е тоя мал.оумник и "експертите" около него да вържеш най евтиния ток с най скъпия в ЕС без да имаш достъп до другите борси. Това ако не е лобизъм към частните производители на електричество, какво е. Да имаме мощности ,да консумираме половината и да плащаме най скъпо, това си е държавен геноцид към родната икономика.

Отговори
3 0
С.В.

С.В.

25.08.2021 | 11:07

Страхотно правителство и Президент си имаме. За 3 месеца успяха да ни върнат 20 г.назад. Браво. Сега ще фалират фирми хората не могат да си плащат ще фалират магазини защото цените вече са ужасни и още повече ще скочат. Много точно е обяснил експерта причините. Защо сега не уволнят шефа на Марица изток който не работи както трябва и е едиин от основните виновници за този трагичен резултат. Изобщо 3 месеца и пълно рухване на всичко изградено. Да се махат тия некадърници заедно с шефа си и да се омитат където няма хора.

Отговори
4 0
Нико

Нико

25.08.2021 | 10:24

Колкото и загаси пожара в Югово, като си домъкна задника за пиар в Лъки и Нареченски бани! Цялата и работа е такава - говори от името на ВСИЧКИ граждани, но на практика мисли само за себе си! И някои пълни наивници продължават да и вярват!

Отговори
5 0
jon bon

jon bon

25.08.2021 | 09:48

Абе тия Май, Бабикяни, Хаджигъзове , Ристовци , Президенти, чалгопитеци и всичката останала пасмина що не вземем да ги изринеме и България да мирне и хората да си отдъхнат най накрая!

Отговори
6 0
Трави Слифонов

Трави Слифонов

25.08.2021 | 09:29

В следващото предаване, очаквайте новото ни парче - гол ганя кючек feat. сокол MC. Лесно е да даваш акъл как се язди кон отстрани, ама реално се оказва, че не може даже да се качиш. Бате Боби, ще се върне с червения килим. Една харабийска инфлация от реални 10 процента на края на годината с микс от спряни парички от ЕУ, партиите на ИБНИ в ГЪЗИБНИ, Дилдо За България и темподобни ще влезнат там от където се изпълзяли.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?