71

И електронен етикет влиза в битката с високите цени по магазините

Надценката при храните трябва да е максимум 20%, смята министър Явор Гечев

Електронен етикет ще бори високите цени на храните по магазините. В много държави вече е въведен такъв. Той има фискална памет и е свързан с много потребителски платформи за лесно проследяване на евтини и надценени стоки. Това обясни министърът на земеделието Явор Гечев в ефира на БНТ днес. Почти е завършена информационната платформа за цените на продуктите, готова е и първата наредба за контрола на хранителната верига от внос до щанд. Работи се и по още една наредба, която забранява т.нар. нелоялни търговски практики, чрез които търговците качват цените, уточни Явор Гечев.

Според него вече има реакция на пазара след предприетите от държавата мерки за цените на храните.  По думите му огромна част от цените при хранителните продукти са започнали да влизат в промоции до 25%.

"Ние обаче не искаме тази история да е епизодична, а да е траен подход, който да не е за сметка на производителите. При тези цени ние смятаме, че има достатъчно пространство да се помогне и на самите производители, вдигайки изкупните цени, защото ако правиш промоция - намаляване на цените на доставчиците за сметка на производителите - това е особен вид натиск", каза още Гечев. Той е категоричен, че държавата няма да влиза във война с търговските вериги, което обаче не значи, че не разполага с инструменти, с които да си върши работата.

Благоразумието едва ли ще свали цените, заключи министър Гечев. Според него търговската надценка в магазините не трябва да надвишава 20%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
909

909

08.03.2023 | 14:24

след като ликвидираха земеделието демократите, предстои АЕЦ и ВЕИ, сега нова еврогейска глупост, но електронна

Отговори
3 1
Минаващ

Минаващ

08.03.2023 | 13:44

Глупостите край нямат. Специалистите предупредиха, че така ще стане още като решиха, че с промишления ток трябва да се покрият всички загуби от битовия. Слагайте каквито искате етикети, докато не се регулира това безумие с тока цените няма да паднат!!!

Отговори
2 1
Нина Манчева

Нина Манчева

08.03.2023 | 13:31

В Кауфланд тази седмица върви промоция на "селски бекон" на 11.99 лв от 19.99 лв,който всъщност е бекон.

Отговори
1 0
също

също

08.03.2023 | 13:36

който всъщност е флейка

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?