Следвайте ни

И баничките ментета, пълни са с палма вместо със сирене

viber icon

Баничките със сирене не са със сирене, а с имитиращ палмов продукт. За това алармираха от Асоциация „Активни потребители“. През септември и началото на октомври 2019 г. нейни експерти анализирали 15 банички, купени на принципа „таен клиент“ от произволни търговски обекти и в нито една не открили сирене. Резултатите сочат, че в 1 нямало никакъв пълнеж, в 3 установили извара, в 7 сиренето било заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично.

 


От „Активни потребители“ коментират, че наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая това е търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

 


Използваните за производството на банички имитиращи ментета представляват директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено.

 


Според Министерството на земеделието и храните през 2018 година в България са произведени 57814 тона краве сирене от което 23,4% (13502 т) са имитиращи продукти. Пак според тях при другите сирена и кашкавалите ментета няма. Според друга статистика обаче в България през 2017 г. млечният сектор е внесъл 12000 тона растителни мазнини. При оползотворяване на тази суровина се получават минимум 24000 тона готово сирене. Сметката показва, че някъде по веригата се губят поне 10000 тона ментета.

 


Заключението от изследването е, че поне част от загубеното менте-сирене навярно е изядено с баничките. Друга част вероятно сме изяли под формата на шопска салата в ресторантите. За съжаление, друга част може би е отишла в детските градини и училищата.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?