Следвайте ни

Търговци бягат на пожар от Главната, освобождават магазини СНИМКИ

viber icon

Една от най-известните търговски улици под тепетата - „Христо Г. Данов“, е първата, върху която извънредното положение и ограниченото придвижване на пловдивчани започва да дава отражение.

Близо дузина от магазините, разположени там, вече са освободени или предстои наемателите да се изнесат в близките дни. За голяма част от търговците там магазините са единствен бизнес и източник на доход, а разходите за наем при сегашните условия се оказват непосилни. Оказва се обаче, че повечето рентиери не влизат в положение на наемателите и отказват разсрочване на наема или неговото намаление, докато трае извънредното положение.

В същото време икономисти и анализатори предупреждават, че втората най-голяма грешка в дългосрочен план, след освобождаването на служители, е нежеланието от страна на наемодателите да проявят разбиране към своите наематели.

Според служителка в един от малкото работещи магазини по улицата, само тази седмица са били освободени 4 магазина. По думите на жената, дори и собствениците да бяха избрали да работят, потокът от клиенти е толкова малък, че е възможно да чакаш цял ден, без никой да влезе в магазина ти.

Васил Илиев е собственик на фирма, която има два малки магазина - на Главната и на ул. "Иван Вазов". Пред "Марица" той призна, че преговорите със собствениците на обектите са били изключително трудни. "За магазина ми до Гарата успяхме да свалим наема с 25%, докато трае извънредното положение. Не е много, но пак ще е вид облекчение. С наемодателя ми на Центъра обаче не успяхме да постигнем никакъв консенсус и едва отложихме плащанията на наема със седмица".

По-рано през седмицата сериозни притеснения изразиха и редица наематели на заведения и магазини в "Капана". От няколко години те плащат най-високата цена за наем на квадрат площ в артистичния квартал на Пловдив и пълната забрана за работа на заведенията и ресторантите ги изправя до стената.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Питащ

04.04.2020 | 07:31

Интересно е да се разбере ,защо за козметичните услуги, аршинът е различен в различните градове? Националният щаб в заповедта не спира този бизнес от работа.В Пловдив РЗИ и Областния щаб го спират. В София с над 200 сслучая и хиляди в карантина, козметичните салони работят с направени хигиенни предписания от техните РЗИ. В Пловдив с 20 случая козметичните салони са затворени.Работят също в Русе ,Хасково,Димитровград и мн.други градове.

Отговори
1 0

ина

04.04.2020 | 00:54

Е като продаваха 2 кшфтета за 20 лв в "ПАВАЖ" трябва да са спестили ,сега като не работят

Отговори
3 0

Кмета

03.04.2020 | 21:09

Сега всичко ще се опразни и алчните наематели които само пърд.т по цял ден и лапат готови пари ще се наложи да продават или да работят от 8 до 17часа. като роби.

Отговори
6 5

4567890

03.04.2020 | 19:33

ненапразно дядо господ кат слязъл на земята първата му работа била да изгони търговците от храмовете.ама и сега е арно щото сами бягат.

Отговори
7 2

доцент Николай

03.04.2020 | 19:59

Това не Бог, а сина му го направи, чадо. Бог с дреболии не се занимава

Отговори
2 5

Адио Рио

03.04.2020 | 18:57

Няма пожар. Това е само пушекът.

Отговори
5 2

Главната

03.04.2020 | 17:30

Не може да си във изваредно положение да не можеш да работиш да няма никакви хора и да искаш да продаваш,камили наем да плащаш въз основа на няколко хиляди евро,не става така осъзнайте се!

Отговори
10 3

irinka

03.04.2020 | 16:30

И така и никога ли няма да научим колко сви Каназирева за да рискува толкова със защитата си на бедните малки магазинчета?

Отговори
12 7

Шевкет

03.04.2020 | 16:10

Тези собственици заслужават да не намерят наемател няколко години. Държавата трябва да се намеси за по ниски наеми и забавяне на кредитите. В щатите са спрели вноските за наем.

Отговори
18 3

222

03.04.2020 | 18:07

Отивай в щатите там вече под минаха Италия по смъртност. Има други много по развити държави за пример. Стига с тези щати.

Отговори
10 5

Джевдет

03.04.2020 | 15:54

Браво, така трябва! И без това на Главната магазините бяха пълни с евтинджоси от Китай на безбожни цени. Общината обаче трябва да се намеси какво трябва да има в тези помещения на Главната и на какви изисквания трябва да отговарят.

Отговори
33 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?