1553

Хранилището в Чирен е пълно на 67%, ще стигнем искания минимум

Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви в интервю за Българската национална телевизия, че към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67% от техническия му капацитет и с темповете, с които върви нагнетяването, има вероятност до края на октомври да се постигне целта, заложена в регламента на Европейския съюз за 80% запълняемост.

 "Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон. Защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс. Техническият капацитет на Чирен в момента позволява при форсмажорни обстоятелства да добиваме 4-4,5 млн., а в постоянен режим - от 3,5 до 4 млн. куб. м на ден", заяви директорът на "Булгартрансгаз".

Владимир Малинов допълни, че интерконекторът с Гърция ще заработи от 1 октомври и България ще получи всички договорени количества газ от Азербайджан:

"В рамките на тази година - 2022, ние сме извършили всички необходими действия, за да свържем проекта IGB с българската газопреносна система. Проектът е свързан, тестван. Това ни дава убеденост, че действително 1 октомври е реална дата".

Директорът на "Булгартрансгаз" смята, че страната ни ще се справи с осигуряването на природен газ през зимните месеци и потвърди, че се осъществява пренос на газ от България към Румъния.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?