49

Храна и почивка на кредит, ето за какво още плащаме с кредитни карти

Научихме се да ползваме кредитните карти по предназначение – за покупки, а не за теглене в брой! Половината от хората дори успяват да погасят използваната сума в рамките на гратисния период и така не плащат лихва. Това сочи проучването на БНП Париба Лични Финанси в България. Изследването е проведено в периода юли-декември миналата година. Лошото е, че инфлацията се развихри с пълна сила тази година и все повече хора ще изпитват финансови затруднения и ще прибягват до кредитните си карти. Така че, картината за това полугодието може да е много по-различна.  

„Като цяло, през втората половина на 2021 година беше наблюдаван значителен ръст при използването на кредитни карти за покупка на стоки, така както е в западните страни, а не за теглене на пари от банкомат. Това е важна промяна, имайки предвид че допреди няколко години най-разпространената трансакция в България беше теглене на 400 лева от банкомат. Тенденцията за все по-разумно използване на кредитни карти се доказва и от ръста на използването на картите на ПОС терминали. Делът на плащанията на ПОС достигна 73%, а в периода юли-декември 2020 година беше 70%. В същото време делът на тегленията от банкомат се понижава до 18%, а година по-рано беше 22%.”, се казва в проучването. 

И сега по-песимистичната част от изследването - българите използват кредитните си карти основно в хранителни магазини – 36% от трансакциите и за забавление и отдих – 20%. Интересна тенденция е, че на трето място в топ целите с 14% от трансакциите е пазаруването в специализирани магазини като „Направи си сам“, за обзавеждане и други. Четвъртата позиция с 6% от трансакциите е за транспортни разходи.

Топ целите при използване на кредитни карти в дигитална среда са напълно различни. На първо място е категория „Забавление и отдих“. Веднага след нея са паричните преводи. Българите оценяват възможността да прехвърлят лесно средства от кредитната карта към банкова сметка. Това е и употребата на кредитни карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси с най-висока средна сума – 919 лв. На трето място е онлайн плащането на вноски по кредити.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?