Следвайте ни

Хотелите да станат лазарети, поиска министърът на туризма

viber icon

 

Хотели, в които няма туристи, да бъдат превърнати в лазарети, в които да бъдат настанени болни от коронавирус, хора под карантина или самоизолирали се. Държавата ще поеме разходите им за настаняване. Такова предложение отправи вицеприемиерът и министър на туризма Марияна Николова към бранша. Идеята не е нова, завъртя се и през лятото, когато бяха посочени три морски хотела, които индиректно да влязат в помощ на здравната система. Дотам обаче не се стигна заради протест на местните жители, а и защото тогава нямаше такъв бум на заразени. 

 

В момента обаче усилията на Министерството на туризма за реклама на предстоящия зимен сезон са насочени преобладаващо към вътрешния пазар и съседните страни. Кампанията за ски ваканции ще премине под мотото „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“, обясни още министър Николова. Правителството продължава да развива и надгражда мерките - социални, икономически и финансови, в помощ на сектора, които ще надхвърлят 2 млрд. лева, допълни тя.  

 

За периода юни–август 2020 г. общият спад на всички туристи в България е 53% по данни на НСИ /места за настаняване с поне 10 легла/. Чуждестранните туристи са били със 77% по-малко, докато при българските туристи той е само 16%.  От традиционните чужди пазари най-неблагоприятни са очакванията за пазар Русия, Израел и Великобритания, които традиционно идват на ски туризъм у нас. Разчитаме на гости от съседните държави при благоприятна епидемична обстановка. Акцентът тази година е насочен към българските посетители, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции, посочи още Марияна Николова по време на второто онлайн заседание на Консултативния съвет по туризъм.  

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Az съм

Az съм

03.11.2020 | 15:22

Не разбрах само, защо са сложили снимка от Анталия /Кунду/, при условие че се говори за България. Да ви имам и редакторите...

Отговори
2 0
Авторке,

Авторке,

03.11.2020 | 15:11

Тая снимка от турската Ривиера ли е?

Отговори
5 0
Хахо

Хахо

03.11.2020 | 15:11

Къв туризъм бе? Държавите масово затварят,за да спрат заразата! Само ние си въобразяваме,че ще сме добре и ще минем между капките! Много п.рости политици!

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?