Следвайте ни

Хотелиерите поискаха целево подпомагане

viber icon

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова 45-ото Народно събрание спешно да сформира комисия по туризъм за целево подпомагане на хотелиерския бранш.

Преди началото на летния туристически сезон няма ясни правила за организирането му в условията на пандемия, предупреждават от организацията. И настояват парламентарно представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото държавата ще загуби милиарди инвестиции, а цели региони ще загубят препитанието си.

Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП, категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА.

От там припомнят, че още в края на февруари са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с искане хотелиерският бранш да бъде подпомогнат с 30 на сто от спада в оборота си. От БХРА припомнят, че хотелиерският е единственият сектор, който не получи компенсация през последната година, въпреки че работата му бе ограничена и почти спряна, тъй като дейността им не бе официално спряна със заповед на здравния министър. 

През последните месеци от БХРА предложиха различни варианти, с които държавата може да подпомогне бизнеса. Чрез изплащане на 30 на сто от спада на оборота на хотелиерските предприятия, с компенсация от 2000 лева на хотелска стая за покриване на постоянни и текущи разходи и получаване на оборотни средства за стартиране на сезона, чрез договаряне с банковите институции изгодни кредити, гарантирани от държавата, чрез придобиване на дялове от страна на държавата в хотелските предприятия с право на обратно изкупуване и други.

Нито един от тези варианти обаче не само не бе приет, но не бяха и публично обсъдени възможностите за спасяване на един от основните икономически сектори на страната. Необходимо е спешно да бъде сформирана и да заработи парламентарната комисия по туризъм, още повече в момент, в който все още не е наясно кой ще оглави секторът и кога, подчертават още от БХРА.

От организацията призовават парламентарно представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото само след месец за това ще е фатално късно, а държавата ще загуби милиарди инвестиции, армията на безработните ще се попълни с хиляди нови членове, ще загубят препитанието си цели региони, в държавната хазна ще влязат значително по-малко приходи, а загубените позиции на българските хотелиери и на туристическия сектор като цяло няма да могат да бъдат възвърнати десетилетия.  

Дни преди старта на летния туристически сезон много от хотелите по Северното Черноморие няма да отворят врати за Великден. Причината е отлив на резервации на по-голямата част от чуждестранните туристи заради PCR тестовете, които се изискват.

Почивките по Великден масово се анулират и на практика са провалени, каза председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Димитър Попов пред БНР. " Настъпиха хиляди анулации, а сега изведнъж се отпуснаха мерките, но вече е късно да реагираме за Великденските празници".

Положението с летния сезон е много тежко, продължи той. "Най-големият английски туроператор, който изпращаше туристи в България, анулира всички чартърни полети до края на май. Има известни шансове чак за юли и август да се спаси част от сезона. Тези неща са много тревожни", продължи Димитър Попов. Той изрази очакване все пак сезонът да бъде малко по-добър от миналогодишния, който по думите му е бил катастрофален.

Тепърва от бранша ще чакат новите действия на евентуален кабинет, но всички са кетегорични, че 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?