Следвайте ни

Ходене по мъките за пловдивския туризъм

С 30 на сто се увеличават индивидуалните посетители около Европейска столица на културата, застой при организираните групи

viber icon

В звездната 2019 година туризмът в Пловдив се представя по-зле от очакваното. За май националната статистика отчете ръст на посетители с 13,5% спрямо същия месец миналата година до близо 60 хил. души. Пътникопотокът обаче е далеч от бленуваните от общинската управа 2 млн. туристи, които би трябвало да бъдат запленени от Европейската столица на културата.

 


Значителен е напливът на индивидуалните туристи, но има застой при организираните групи, които ползват услугите на туроператори, показва допитване на „Марица“ до няколко пловдивски туристически агенции и хотели.

 


През юни чуждите индивидуални туристи, които са разгледали града с безплатните обиколки на Free Plovdiv Tour, са се увеличили с 30 на сто спрямо юни 2018 г., казва гидът Павел Начев, който работи и за Plovdiv City Card.

 


Въпреки рекламата на Пловдив по големи световни медии наситената културна програма и старанията на туристическите агенции очевидно напредъкът е незадоволителен.

 

Причините се крият далеч не само в затъналия в ремонти и разкопки център, който създава лошо впечатление.   

 


Според собственик на голям хотел след разформироването на ОП „Туризъм“ и вливането му в „Старинен Пловдив“, което бе придружено със скандали, значителна част от административния капацитет се е разпилял, а новата структура не може да заработи на пълни обороти.

 


Намаляването на организираните групи туристи, които би трябвала да заемат основната част от туристическия сегмент, се дължи на влошената връзка с туроператорите.

 

Куца и промотирането на Пловдив като туристическа дестинация от страна на Общината, както и ефективното присъствие на туристически борси и изложения по света. От винарските изби също се чуват оплаквания, че е намалял броят на групите, които правят винени турове из региона. 

 


Павел Начев смята, че за да дръпне секторът, трябва да се изготви и приложи цялостна маркетингова визия за налагането на Пловдив като дестинация и да се фокусират усилията към промотирането на града сред туроператори и таргетирани пазари. „Трябва да знаем кой турист искаме да привлечем, по какъв начин и как той да остане доволен от прекарването си“, допълва гидът.

 


По думите му, Пловдив да се рекламира като евтина дестинация е голяма грешка. Трябва да се търсят туристите с културно-исторически профил. Градът няма природните дадености на Черноморието и планинските курорти и затова няма как да очарова любители на евтиния алкохолен или на ски туризма. 

 


Всъщност градът не е никак евтин, особено за традиционните ни гости от славянските страни като Русия и Украйна, чиито валути рязко се обезцениха напоследък и направиха за руснаците и украинците летуването в България в пъти по-скъпо.

 


Начев смята, че едно от нещата, които може да се подобри, е работното време на музеите. В момента къщите в  Стария град работят без почивен ден, а музеите почиват в понеделник. Също така е добре работното време през лятото да се увеличи поне до 20 часа. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

ДО Адвокат самият той трол от Щирлиц от Империал

16.07.2019 | 19:59

Моля , моля....спец по троловете е маминия.Мама Роза лично се занимава с тях.А палача на тотю в общината, Ванко Иванов изготвя опорните точки.

Отговори
1 0

Адвокат

16.07.2019 | 11:20

Айде-е-е дебилизма на платените тролове отново взе връх! А бе другарки и другари, цигани и копанари не разбрахте ли че Славчо и Компания нямат шанс на изборите? Че погледнете статията от същият ден 15.07.19. от Мария Петрова, където се казва точно обратното, ама не с политически лакърдии, а с факти, че само за един месец туризма в Пловдив е докарал 5 милиона лева, което било защото туристите са били с близо 13.5% повече от миналата година за същия период! Ама същото го пише и в тая статия, ама нали пише "мъките" и вие без да чете пишете лайноментните си коментари. Как така има ръст от миналата година, а на кривите ви акъли са ви виновни Тотев и Общината. Четете внимателно и тая статия, която казва че индивидуалните туристи са се увеличили с 30 % , а спадът е при организираните групи, които не сключват договор с общината, а с туристическите фирми, които са частни! Ако частният сектор не си върши работата по една или друга причина, какво е виновен кмета се пита в задачката? Да не би да искате Общината и лично кмета да върши работата на туроператорите?? Естествено, като платени тролове, можете и това да кажете, ама утре ще искате и Тотев лично да ви прави деца, щото сте некадърни, айде моля ви се! А истината е че общината със кампанията по Европейска столица на културата 2019 си свърши прекрасно работата и затова идват тия 30 % повече индивидуални туристи, които хранят хотелите и заведенията в града, но частните туроператори не са си свършили работата и карат хора за Гърция и Турция, а не за Пловдив.

Отговори
2 2

ДО намръщенЪ, от справедлива

15.07.2019 | 13:18

АРЕ СЯ.....МАРИЦА ВИ ВИНОВНА ЗА ШАШМИТЕ НА МАМИНИЯ.ТЯ КАТО МЕДИЯ ПРЕДСТАВЯ САМО ДАННИ И ФАКТИ. АКО НЕ СА ВЕРНИ, МАМИНИЯ ДА ГИ ОБОРИ ИЛИ ДА ГИ ОСЪДИ.АМА СА ВЕРНИ.

Отговори
12 3

Аре ся

15.07.2019 | 12:50

На крив кмет - туризма му пречи. Предлагам, туроператорите да организират един тур из Пловдива, наречен "По следите на Ванчо". Първо ги настаняват в Имперяла, после ги карат на Кенана, да опитат по една-две Каменици. После се възхищават на евродизайна на комплекс Каменица и Шоото завършва с грандиозно барбекю до новия проект на Ванчо в Лаута.

Отговори
11 6

Рушвета

15.07.2019 | 11:57

Просто прочетете следващата статия -"Летището - на смъртен одър" -герберастия в действие !

Отговори
13 6

хотелиер, ама не от империал

15.07.2019 | 11:31

Къде са двата милиона туристи, които щяха да дойдат според маминия. Пардом ,първо щяха да бъдат 3 милиона.

Отговори
14 5

трол

15.07.2019 | 10:45

Без летище - толкова.С "китайците" на зико и маминия е така.

Отговори
22 4

намръщенЪ

15.07.2019 | 10:34

Погледнете си първо продажбите на вестника по сергиите, поне половината бройки се връщат като брак

Отговори
16 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?