2374
Следвайте ни

Хиновски: Повишението на газа не е изненада, очаквам цената му да скочи още

viber icon

Има редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа още повече. Ръстът на природния газ от последната година е много сериозен по много причини – няма достатъчно количества, събуждане на европейската индустрия и пренасяне на производствата от Китай в Европа, заяви пред БНТ енергийният експерт от "Има такъв народ" Иван Хиновски.  

За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ не е изненада, то е очаквано. Решението на КЕВР е абсолютно логично. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Той посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след ковид-кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглища с газови производства.

Енергийният експерт поясни, че редица фактори, ще натискат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50 % от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.

"Това означава, че паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент", прогнозира Хиновски.
Според неговия анализ до април-май ще има допълнително покачване на природния газ, след което се очаква успокояване на борсовите цени.

Той подчерта, че България има алтернативи - доставки на азерски газ и доставки от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.

България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има схвръхизлишъци на природен газ, сравивнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от Газпром, поясни експертът.

Иван Хиновски допълни още, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

пенсионер

пенсионер

03.01.2022 | 14:24

Този дали не държи около 50% от веита и солари? Дали затова е толкова нагъл? Член на чалгарската партия! Моля, проверете!!!!

Отговори
5 0
комунист

комунист

03.01.2022 | 12:33

Какво стана с ремонта на ПАВЕЦ Чаира? Нали трябваше да завърши в края на 2021г според Кирчо и Асенчо? Ако беше по наше време от партийния секретар през директора до ген. деректор на НЕК да са изхврчали за несправене с рабатата. Не ми се мисли ако са в Китай.

Отговори
2 1
Помнещ

Помнещ

04.01.2022 | 12:35

По ваше време го махат от Водстрой и го правят директор на Хидрострой за наказание.

Отговори
0 0
Българин

Българин

03.01.2022 | 10:19

Ай стига глупости бе , другарю Експерт. Газпром официално обяви свръхпрчалба от свръх производство. Европа е закупила повече от нужното количество. Азерски газ , без построен газопровод. И ще мислим за след две години? А тази пролет , ще си смучем палците явно. Ма теб к'во те боли? С вашите заплати..

Отговори
5 0
Мафията не пуска кокала

Мафията не пуска кокала

03.01.2022 | 08:58

Депутат от ИТН е равно на гербаджийска шушумига.

Отговори
9 2
Помнещ

Помнещ

04.01.2022 | 12:38

Искаш да кажеш червен цървул.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?