2374

Хиновски: "Газпром" е пред фалит, изнася евтино

Според енергийният експерт Иван Хиновски „Газпром” е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени.

На въпроса дали има риск за енергийната сигурност в България той и Васка Бакларова, председател на Съюза за стопанска инициатива отговаряха по NOVA.

„Топлинната енергия представлява сериозен проблем за България от гледна точка на поскъпването на природния газ. Цената, която КЕВР определи и прогнозата за ноември – спадане с около 4%, говори, че до Нова година не очакваме промени. Всички газови хранилища в Европа са пълни. Това е основният фактор за спадането на цената”, уточни той. И поясни, че въпреки всичко не прогнозира скок в цената на топлото от 1 януари.

„Ситуацията, в която Европа се намира, е доста усложнена. Вчера имахме среща с работодателите и служебното правителство. Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще направят всичко възможно да предадат на новото правителство необходимата информация за подсигурените доставки на газ. В момента предвидимостта е осигурено до края на декември. Временното правителство успя да удължи срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, обясни Бакларова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Западняк

Западняк

07.10.2022 | 23:47

Първо ще фалира Газпром, а след него и Русия.

Отговори
3 1
Яяяяя

Яяяяя

07.10.2022 | 16:25

Цццц..! Горкият Газпром. Да вземе да пускаме СМС-и? Газпром ще фалира когато те назначат да го управляваш.

Отговори
4 0
В соросоядската кочина

В соросоядската кочина

07.10.2022 | 14:39

"експерт" до "експерта": икономисти, ковид доктори, ковид математици, историчари, все на хранилка при дядо Сорос и Америка за Булгаристан!

Отговори
5 2
Западняк

Западняк

07.10.2022 | 23:45

Твоята хранилка скоро ще фалира и ще умреш от глад.

Отговори
1 1
намръщенЪ

намръщенЪ

08.10.2022 | 15:46

Сорос не е собственик на Западния свят, но в Москва едни са се самозабравили и отдавна се мислят за богове. Всъщност са едни капути

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?