71

Хърватски опит: Вижте как ще сменяме лева с евро

Вицепремиерът Атанас Пеканов черпи опит от Хърватия, която влиза в еврозоната от 1 януари 2023 г., а България - от 1 януари 2024 г.

 

В нашия закон за еврото ще бъде описано как точно ще стане преминаването към единната валута. Предвижда се в България в рамките на един месец след евентуалното въвеждане на еврото да може левът да продължи да се използва.


След това в рамките на шест месеца националната ни валута ще може да бъде обменяна в търговските банки, както и в пощите, така че да се гарантира, че и в най-отдалечените региони гражданите имат достъп до всичко това.

Когато този период изтече, в Българската народна банка левове за евро ще могат да се заменят неограничено във времето.

Това обясни по време на проучвателното си посещение в Хърватия служебният вицепремиер Атанас Пеканов, пише business.dir.bg.

Както е известно, Хърватия влиза в еврозоната от 1 януари 2023 г., а България - от 1 януари 2024 г., според националния план за приемане на еврото. 

Пеканов допълни, че вече има работна група по законопроекта за приемане на еврото, но служебният кабинет няма да внесе текстовете за гласуване в Народното събрание.

Наша отговорност, в ролята ни на служебен кабинет, е да подготвим техническите процеси, заложени като решение в Националния план за въвеждане на еврото, който редовният кабинет прие, отбеляза вицепремиерът Пеканов, цитиран от БТА.

Това е важно, за да може в бъдеще, когато редовен кабинет поеме властта и реши да изпрати искането за присъединяването на България към еврозоната, страната ни да бъде подготвена. Решението за присъединяване трябва да бъде взето от редовен кабинет, но ние не трябва да губим време, напротив - трябва да черпим опит от другите страни, подчерта Пеканов, имайки предвид срещите си с министъра на финансите Марко Приморац и заместник-управителя на Хърватската централна банка Михаел Фауленд.

   
Навлязохме в детайли по отношение на техническите аспекти на присъединяването към еврозоната, като времето за преминаване от едната валута към друга, както и времето за последващ обмен на куната в банките в страната и с някои от защитните механизми, които страната е въвела във връзка с преминаването от местната валута към еврото, отбеляза Пеканов.

Един такъв механизъм е вече в сила и представлява двойно показване на цените - в куни и в евро. Друг е възможността гражданите да сигнализират за необичайно увеличение на цените след приемането на еврото, като за това са създадени специален уебсайт и телефонна линия, каза още Пеканов. В момента в Хърватия има 12 институции, които ще наблюдават този процес.

   

Вицепремиерът Атанас Пеканов и хърватският премиер Андрей Пленкович

Вицепремиерът Атанас Пеканов и хърватският премиер Андрей Пленкович

Снимка: МС Република Хърватия/БТА


На обществеността се предоставя и информация за процеса на взимане на решенията от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и как Хърватия ще участва в него. В случая на България ние само прилагаме тези решения, защото не сме пълноправни членове на еврозоната, но имаме валутен борд към единната валута, добави вицепремиерът.

"Всичко това, заедно с влизането на страната в единния банков надзор, доведе до това, че оповестяването на окончателното решение за влизане на Хърватия в еврозоната доведе до повишаване на доверието в страната. Точно такъв измерител е и повишеният с две степени кредитен рейтинг на страната, което ще доведе до намаляване на лихвените проценти и по-добри условия за страната", подчерта Пеканов.

Европа се намира в трудни времена на икономическа несигурност, но именно сега европейските институции и еврото могат да служат като "котва на стабилност" за повишаване на доверието в отделните страни членки. Това е извод от срещата на Пеканов с премиера Андрей Пленкович.

"В тази ситуация еврото може да бъде и допълнителен стимул за реформи в страната, но изисква и редица икономически мерки, които да защитят гражданите", категоричен е Атанас Пеканов

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Пеканов може да си го навре от€ад предложението му за еврото!!!

Пеканов може да си го навре от€ад предложението му за еврото!!!

28.09.2022 | 16:18

С над 30% официална инфлация само за 2-3 месеца,с тази икономическа и политическа криза и без заплати,да си търси др.балъци,чиито пари да усвоява за 1нощ.Като инфлация 0-2% и здрава икономика,плащане на дълговете и заплати,приравними минимум н 1500-1700€,тогава може изобщо да се говори,че БГ е икономически стабилна да мине към евро.Още веднъж тоя крадец от ПП отвори ли си устата без кръчмар-народа,ще иде и той в небитието..Ай,всички крадливи схеми ПП си ги люска тук на мегдана,на лов за шарани!!Тъпаци крадливи!!

Отговори
2 2
Пиян като талпа

Пиян като талпа

28.09.2022 | 14:44

Руснак е засечен да шофира с 3.7 промила в “Свети Влас“ https://www.mediapool.bg/rusnak-e-zasechen-da-shofira-s-37-promila-v-sveti-vlas-news340237.html

Отговори
2 3
dimitar

dimitar

28.09.2022 | 14:32

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 5
сем

сем

28.09.2022 | 12:19

Гражданите и сега сигнализират за спекула и десетократни увеличения от алчни търговци,но никой не обръща внимание! Така ще е и тогава! Като си пееш Пенке ле,кой ли те слуша?

Отговори
8 2
Българин

Българин

28.09.2022 | 12:16

Всяко тържество на газовата ни диверсификация е смъpт за Русия 28.09.2022 от Иво Инджев Лошите новини за рашисткото статукво в България не могат да бъдат удържани в тайна. Но в стила на пропагандата от времето на НРБ, когато покачването на цените беше обявявано за “ коригиране”, така и сега лошите новини за предстоящото понижаване цената на газа биват представяни от говорителите на гореспоменатото статукво като удържане на цената. Или “одържане”, както пишат в ПИК, чийто собственик Недялко Недялков обича да се подиграва за правописа и правоговора на враговете на неговия Бойко ( не и когато вождът на простите изтърси поредната си неграмотна езикова простотия). Ето как “внимателно” съобщават по терлици новината за определената днес по-ниска цена на газа любителите на “сензации” и “бомби” от сензационно-бомбастичната “агенция” ПИК: ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: КЕВР обяви цената на газа за октомври “За октомври се пречупи тенденцията за повишаване на цената на природния газ и тя ще бъде под 250 лева за мегаватчас, а това е прагът, над който българският бизнес настояваше за помощи. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Шефът на енергийния регулатор бе категоричен, че цената на прородния газ ще бъде одържана под 250 лева. Иванов заяви още, че с въвеждането на интерконектора с Гърция, България един път завинаги се освобождава от един-единствен доставчик, който и да е той”. https://pik.bg/от-последните-минути-кевр-обяви-цената-на-газа-за-октомври-news1131309.html Предстои да видим какви шедьоври на дебелашката пропагандна повратливост ще ни сервират защитниците на коалицията “Газпром” у нас във връзка с неизбежното вече включване на отлаганата от техния Бойко гръцка връзка. Опитвам се да позная, но не мога да си представя как ще обявят този факт за манипулация, ако не и направо за лъжа. Признавам си, че ми е бедна фантазията. Вероятно ще наблягат на отчаяния гербаджийски рефрен, че дългоочакваният ( но дълго БОЙКОтиран на практика по-евтин азерски газ ) е всъщност руски. Ще рекат пак, че виновниците за неговото доставяне действат чрез посредници ( гадовете му с гадове – ползват посредници за по-евтината суровина, вместо да се преклонят директно пред Газпром за по-скъпата му стока). Но да не избързваме. Днес многострадалният интерконектор получава своя акт 16 след близо толкова години на БОЙКот. Страдалците от рашисткото статукво все ще измислят как да обърнат с хастара нагоре добрата новина при самото откриване на съоръжението в съботния ден за размисъл на 1 октомври преди парламентарните избори на следващия ден. Да се заредим с пиканки, пардон – с пуканки пред телевизора и да се насладим на пропагадните им гърчове. Както е казал московският шеф на славянофилите Иван Аксаков, всяко тържество на България е смъrт за Русия.

Отговори
4 8
професия соросояд

професия соросояд

28.09.2022 | 15:04

Какво работи Иви Минджев, за да го слушам, тулуп?

Отговори
0 1
Българин

Българин

28.09.2022 | 12:14

Какво евро айде мерси .

Отговори
8 8
продажници мръсни

продажници мръсни

28.09.2022 | 11:20

Всеки който подкрепя 10 торни цени да подкрепя о тази продажба, ГЕЙВРОТО ще ви оправи всичките но ще ревете със сълзи и сополи задето сега си търпите овце тъ пи прости!

Отговори
14 9
САДОВО

САДОВО

28.09.2022 | 11:24

Абе я върви на м@йната си, копейкаджия продажен!

Отговори
8 12
до "САДОВО"

до "САДОВО"

28.09.2022 | 16:07

А ти си наври червясалата тиква в купчината ла йна дето си излязъл гнил долен червей еврейска измет долна

Отговори
2 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?