Следвайте ни

Харчим повече, пандемията не стресна портмонето

viber icon

От първи юли ресторантьорите получиха неочакван подарък заради това, че мерките покрай COVID-19 ги удариха жестоко. Така ДДС за тях падна от 20% на 9%. Нещо, за което от години настояваха, но нито един финансов министър не се съгласяваше да направи. Упорстваше и тогавашният - Владислав Горанов и… се раздели с поста си. Премиерът Бойко Борисов еднолично обеща отстъпка за бранша, но срещу сделка - вдигане на осигурителния доход за работещите в заведенията на 800 лева и изсветляване на сектора.

Още първите два месеца след намаленото ДДС в бюджета, очаквано, лъсна дупка. По данни на Министерство на финансите през юли и август сектор „Ресторантьорство” е декларирал за внасяне ДДС в размер на около 16 милиона, а за възстановяване - 3 млн. През същите месеци на 2019 година декларираният ДДС е над 37 милиона, а за възстановяване - 2,4 милиона лева. От двете браншови организации ​- Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, обаче обясниха лошите резултати с обективни причини - първо, миналата година беше изключително силна и за COVID-19 не бяхме и чували. Второ, оборотите тази година са супер свити както заради пандемията, така и заради това, че ресторантите не работеха с пълния си капацитет, за да се спазва социална дистанция.

Огромна част от бизнеса пък фалира, просто го няма,

така че няма как да плати какъвто и да е данък на държавата. В замяна на по-малкия размер деклариран ДДС обаче браншът вкарва по-високи осигурителни вноски за персонала си, посочиха от организациите на заведенията. Това се вижда в данните на НАП, като има един подчертан пик точно от този бранш и точно през юли, съгласни са от приходната агенция.

Заедно с ресторантьорите по-ниско ДДС получиха производителите и търговците на бебешки пелени и храни, и издателите на книги. И ако тези браншове са се зарадвали на новината за „глътка въздух”, то крайните потребители се развълнуваха единствено от това дали ще има намаление в крайните цени. При ресторантьорите нямаше, даже напротив. Цените на детските стоки обаче наистина паднаха с малко. Същото се случи и с цените на книгите. Освобождаването на 11 на сто от дължимия данък основателят на издателство „Хермес” Стойо Вартоломеев коментира пред „Марица” още през лятото  така: „Моята прогноза е, че 2 или 3 процента ще останат в издателя, за да може да плаща по-добре на авторите, преводачите и сътрудниците. Заедно с това вероятно 2 или 3 процента ще се пренасочат към търговските мрежи, защото книжарите плащат високи наеми. Мисля, че

с около 5-6 процента ще се редуцира цената на книгите,

но ще се усети осезаемо при по-скъпите издания. Това няма как да се случи обаче при вече отпечатаните книги. Но с новите, които се залагат, ще се получи”.

Ефектът от намалената ставка на данъка, по неофициални оценки, варираше между 100 и 250 млн. лв. по-малко приходи. За 2021 г. Министерството на финансите очаква 234 млн. лв. по-малко постъпления от ДДС. Въпреки всичко обаче последните данни са обнадеждаващи. Оборотите на бизнеса от сделки в страната отбелязват значителен ръст през последните месеци. Данните на Министерството на финансите и НАП от октомври показват, че приходите от ДДС са 753 млн. лв., което е с близо 40% повече от същия месец на миналата година. Ръстът на приходите от ДДС от оборота в страната беше съответно с 10% през септември и 25% през август.

Ако потреблението в страната остане все така високо и през ноември и декември, има голям шанс да бъдат изпълнени заложените 10,6 млрд. лв. приход от ДДС за годината.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?