3906

Хампарцумян с предупреждение: Какво ще стане ако се забавим с въвеждане на еврото

Еврото е избрано от повечето страни членки на ЕС като валута и върши добра работа. Има някои предпоставки да вярваме, че ще се оправим с инфлацията на косъм, но ще се оправим. Целта остава 2025 година. Всичко, което правим, трябва да е насочено към тази дата с идеята, че ще стане, а не обратното, защото това е както дълги години българските администрации така питаха за еврото, че да ни кажат "не". А сега, от 2020 г. насам правим целенасочени усилия да влезем, така че се надявам да влезем. Това коментира в bTV банкерът Левон Хампарцумян.

Хърватия преди и след еврото няма голяма разлика. Разлика има за инвеститорите, защото всичко става по-лесно, посочи той.

Търговците са като акули. Надушат ли кръв, веднага захапват. Така че подобни ситуации не са изключени. За да не се получават спекулации от страна на търговците към потребителите, е необходимо просвещение, административни мерки и като видите, че нещо е много скъпо, не го купувайте. Като не купувате, търговецът е принуден да намали цената. Ако пак се върнем на примера на олиото, което по едно време скочи до 7 лева за бутилка, сега е по два и нещо-три лева, посочи той. 

От забавянето на въвеждането на еврото ще има загуби. Държавата ще започне да се финансира по-скъпо, ще имаме икономическа несигурност, другите пазари ще решат, че сме си поставили цел, която не можем да изпълним, българските компании ще продължат да плащат тразакционни разходи, които са от половин до един милиард лева годишно, коментира той.

Страните, които не са в еврозоната, не са много. Така са решили, така са направили. Чехия вече прави стъпки за присъединяване. Други страни не са в нея, но ползват всички блага. Но за нас това не важи. Ние нито сме Швеция, нито Норвегия, нито Дания, посочи той.

На икономически активните хора у нас няма какво толкова да им обясняваме за еврото. Те са наясно, че това е позитивно. Трябва да се обяснява на хората, които са притеснени и то с методите на пропагандата - с простички послания, които да ги успокоят, да не се тревожат. Но да се знае, хората нито ще обеднеят, нито ще забогатеят от това, че влизаме в еврозоната. Защото аз съм го казвал и друг път. Аз съм висок 1,80 см. В инчове съм горе-долу наполонита на това, но продължавам да съм толкова висок, колкото съм, независимо дали ме измервате в инчове или в сантиметри. По същия начин еврото е начин, по който измерваме нашия успех или неуспех икономически. Тези, които са икономически успешни, са успешни и в лева, и в евро. На тези, на които не им стигат парите, не е заради лева или еврото, а заради други обстоятелства в живота им, обясни той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Богаташов

Богаташов

27.02.2024 | 10:08

На крадливата пасмина като тебе да им пука, на бедния без сметки и авоари в измислените ви и със съмнителна репутация ваши банки, би трябвало да им е се тая! С евро и без евро - животът на 2/3 от българите ще продължава да бъде все така тежък и непоносим!

Отговори
2 2
заблуди

заблуди

27.02.2024 | 09:06

Много ви е глупаво сравнението, г-н Хампарцунян! България сега е във Валутен борд, а левът е "вързан" към еврото на фиксиран курс! Валутният борд е средството, което ни пази толкова години от голяма задлъжнялост! А фиксираният курс прави левът стабилен, колкото еврото! Влизайки в Еврозоната, ние се отказваме от Валутния борд и се включваме в една общност, в която има много нерешени проблеми! Но, най-големият проблем е голямата задлъжнялост на повечето големи държави! Т.е. ние ставаме част от огромното дългово бреме на Еврозоната! А нашите крадливи политици няма да пропуснат възможността, да вкарат страната в дългова спирала, от която няма измъкване!

Отговори
7 2
ехааа

ехааа

27.02.2024 | 08:56

Сега управляващите не контролират нищо ,а като въведат еврот абсурд.Ако Господ е българин, или ЕС трябва да се разпадне или да не се приема еврото.Не стига ,че сега плащаме и ни третират като бели роби,а с еврото ще се гладните и забравените като в Африка.

Отговори
4 2
Какво ще стане ли? Веднага обяснявам!

Какво ще стане ли? Веднага обяснявам!

27.02.2024 | 08:28

1. Пълноправен Шенген - на Куково лято! 2. Банкова криза, и (недай Боже!) вероятни опити за дестабилизация на системата с цел падане на борда от страна на геополитически финансови фактори!. 3. Последващи след първите две изброени, опити на руската агентура у нас за пренасочване на европейския път на България в посока евразия. Още искате ли?

Отговори
22 1
Дуеу

Дуеу

27.02.2024 | 06:48

Ще стане ако нарочно го направите всички банкови кризи у над са правени програмирано

Отговори
7 4
Човек

Човек

27.02.2024 | 06:25

Вземат ли да хвалят нещо, значи е много, много лошо за хората! Така е и с Еврото. Сега нафуват цените с други причини, а то всичко е заради Еврото, което ще е поредния пирон в ковчега на България!

Отговори
14 8
Tъпакът

Tъпакът

27.02.2024 | 04:19

Не знае какво говори. Бил висок 1,8 СМ!!! А в инчове бил “на половината на това”!!! Или пък НЕВЕЖЕСТВОТО НА МАРИЦА пак се задейства. ФАКТ е че некадърните редактори не си четат невежите писания. Проспаха си стажа за пенсия!

Отговори
9 6
защо триете коментарите

защо триете коментарите

27.02.2024 | 01:14

Долен еврейски ВЕСТНИК Да пукнете дано!!! МАМА ВИ МРЪСННА!

Отговори
13 5
Гаменъ

Гаменъ

27.02.2024 | 00:28

Лъже арменюто, лъже като дрът сиганен. Няма никаква причина да бързаме да цопнем в киреча, който в момента вече е в скериозна криза. Всичките тия дупедавци са заети само с едно - продажба за грошове на Род и Родина. За тия червеи България няма снои интереси. Проклети да са!

Отговори
19 7

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?