Следвайте ни

Хампарцумян разкри ще забогатеем ли след приема на еврото

viber icon

„Това е похвална амбиция, дали ще се изпълни зависи от това какво ще направим. Еврото или левът са само измерители на нашия икономически успех и неуспех“. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян, който е председател на Българския форум на бизнес лидерите, в сутрешния блок на bTV.

Припомняме ви, че през седмицата служебното правителство заедно с БНБ препотвърди курса към въвеждане на еврото в България на 1 януари 2024 година без преходен период. Конкретната дата бе записана официално за първи път в документ на министерството на финансите.

„Колкото по-добре се развива икономиката и имаме доверието на нашите колеги и партньори в еврозоната, толкова по-лесно и бързо ще стане“, посочи той.

По думите му на ниво физически лица и компании ние сме приели съществена част на това да бъдем в еврозоната.

„Когато се приеме еврото ще има позитивни ефекти – ще се намалят транзакционните разходи на компаниите, няма да се превалутират неща, това са разходи, които тежат“, отбеляза банкерът.

„Най-опасно е да не изпаднем в ситуация като Шенген, когато техническите критерии са изпълнени, но политическите и репутационните ни пречат да влезем вътре“, посочи Левон Хампарцумян. Според него по същия начин присъединяването към еврото е икономически, но и политически процес.

„Преходният период за присъединяване е там, където валутите са с плаващи курсове. Нашата е фиксирана от 20 и няколко години, ние в момента сме в преходния период“, обясни още банкерът.

„Част от нещата на българския пазар вече са в евро – жилища, понякога коли, други инвестиционни стоки също. По някакъв начин вече сме свикнали с прехода евро – лев, в съседни държави до нас си харчим спокойно евро“, каза той.

Според Левон Хампарцумян рискът да се вдигнат цените е минимален, тъй като до голяма степен, ако някой посегне на цените, конкурентите ще реагират. „Един бърз преход би помогнал за се минимизират такива ефекти, защото хората просто могат да откажат да купуват стока или услуга, която някой е направил много скъпа“, смята банкерът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Враца

Враца

04.07.2021 | 20:40

Слушах днес Стив Хакне, че ако приемем еврото може да стане като в Гърция и спестяванията на хората да се обезценят. А и нещо ако се случи с еврото вече ще сме с вързани ръце и няма да можем да минем към друга валута, а докато сме във валутен борд лева е стабилен и винаги ще имаме резервен вариант да минем към по-добра валута ако се наложи. А и ако влезем в еврозоната спестяванията ни ще се обезценят с рове 15%.

Отговори
0 0
Наблюдател

Наблюдател

04.07.2021 | 12:38

Мда...заплатата от 1000 лв, ще стане 500 евро. Хлябът обаче от лев, няма да е 50 цента, а 1 евро. Бирата от 2 лв, ще стане 2 евро. Итн... Филмът съм го гледал във всички държави, приемащи евро. Кого залъгвате?!

Отговори
12 0
Асан

Асан

03.07.2021 | 20:20

Удрям джакпота ако тресна Хампарцумян и Халваджиян

Отговори
4 2
Хитлер

Хитлер

03.07.2021 | 15:37

Щеше да разбереш ,ама Ме няма вече!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?