Следвайте ни

Гумаджията на пътя - по ръба на закона

viber icon

Да сменяш гуми е сезонен бизнес. Клиентите идват основно от октомври до декември и през пролетта, когато на водачите се налага да заменят летните със зимни, и обратно. През останалото време работата е много по-малко, казват майсторите.  

Георги Радулов от 19 години има работилница за смяна на гуми на булевард “Васил Априлов”. През цялото време е работил на улицата и на тротоара отпред. Дореди година и половина, когато ремонтират основно булеварда и поставят колчета на тротоара, точно пред работилницата на Георги. 

Това го кара да търси решение и той го намира - взема под наем няколко квадрата празно пространство точно зад сградата, където са машините му. Така от само себе си се решава проблемът му с работата на тротоара. “Положението е доста трудно във финансов план - коментира той. Работата е основно през 4 месеца от годината, през останалото време едва успяваме да платим наемите, данъците, лиценза и осигуровките. На ден изкарвам по 50-60 лв., с които трябва да покрия всичко и да остане за мен. А работата е толкова тежка физически, че при смяна на големи гуми и поставянето на нови свалям по 2 кила. Ако продължава така, скоро аз и семейството ми ще се превърнем в следващите емигранти.

Георги е убеден, че малките гумаджии трябва да се намират на оживена улица или булевард, за да имат достатъчно клиенти, иначе ще ги загубят.

Много шофьори мислят, че големите майстори са в големите работилници, но не е така. Майсторите сме ние, малките, защото при нас идват собственици на стари коли, които отдавна не се произвеждат, гумите се сменят трудно и изискват много умения и усилия - категоричен е Георги. - Има ръждясали болтове, които не са сваляни през последните 10 години, а ние се справяме.

През зимата, когато дните са къси, гумаджиите слагат върху якетата си светлоотразителни жилетки, за да избегнат катастрофи или да не пострадат. Или пък молят клиентите да паркират в обратната посока, така че да работят с гръб към тротоара, а не към платното. 

Майсторите са единодушни, че преминаващите пешеходци и шофьори са сравнително толерантни, за да не им създават сериозни проблеми със забележки или недоволство защо работят върху тротоара или пътното платно. Може би защото осъзнават, че те самите са им потенциални клиенти. Това коментира Бойко, който работи във вулканизатора на ъгъла между улица “Данаил Юруков” и “Пещерско шосе”. Той има възможност да вкарва колите вътре, но признава, че се налага да работи и отвън - на тротоара и на улицата. Поставил е няколко стари гуми на улицата, за да запази мястото за клиенти, които да спрат там. И доста хора търсят услугите му, въпреки че мястото не от най-удобните заради оживеното движение. 

Антон Найденов е един от най-известните и дългогодишни вулканизатори в Пловдив. Той сменя и ремонтира гуми от 30 години на ул. "Данаил Николаев". Баща му създава работилницата, когато той е в осми клас, а сега вече е поел бизнеса. Има редовни клиенти, но също признава, че е особено натоварено във времето за смяна на летните гуми със зимни, и обратното. Сградата е негова, поставена е върху общинска земя. Колите спират на общинския паркинг отпред, където работи. Нито съседите, нито паркирали наблизо му създават проблеми, въпреки че се намира в центъра и е заобиколен от апартаменти и къщи, категоричен е Найденов. 

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?