Следвайте ни

Губим над 50 бона от пенсия при заплата в плик

Над 50 000 лв. по-малко пари от пенсия ще получи работник, който 22 г. е осигуряван на минимална работна заплата, а останалата част до 1000 лв. работодателят му е изплащал в плик.  При тази порочна схема загуба на средства застрашава и бъдещи майки. Близо 5 хил. лв. под формата на обезщетения за целия период от 280 дни губи всяка майка, която се осигурява на минимална работна заплата, а останалото до 1000 лв. получава „под масата“. Данните бяха предоставени в Пловдив от КНСБ  в рамките на кампанията „Сивото убива“. Според изчисления на техни експерти сивият сектор у нас е в размер на 23 млрд. лв., или 21% от икономиката на страната. Нямало обаче засега методика, която да изчисли процента на недекларираната заетост по региони.

Тя се шири най-много в строителството, аграрния сектор, ресторантьорството, автосервизите и др. За да излязат на светло, строителните работници, които най-много укриват данъци и осигуровки, от КНСБ ще предложат законови промени - всички заети в строителния бранш да се водят в регистър в Камарата на строителите. Отделно да се завишат санкциите за работодатели от всички области на икономиката, които погазват трудовото законодателство.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?