Следвайте ни

Губим 400 млн. евро по регионални проекти

viber icon

Закъсалите проекти по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. са 49 и са на обща стойност около 400 млн. евро. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова за изпълнението на всички проекти, които трябва да приключат до края на годината.

Шест от проектите изобщо няма да се изпълняват, защото досега дори нямат сключени договори. Високо рискови са 43 - три месеца преди крайния срок изпълнението им е едва 50-60%. Става дума за проекти за облагородяване на градската среда, в сферата на здравеопазването, както и за строежа на северната скоростна тангента на София. На този етап не може да се каже колко точно от европейските пари ще бъдат загубени, защото строежите вървят трескаво. По груби изчисления обаче става дума за поне 100 млн. евро - по проекти на малките общини и този за тангентата.

"Не повече от 40 млн. евро ще е сумата, която може да остане за сметка на бенефициентите - общините", успокои Лиляна Павлова. На фона на другите изоставащи много по-сериозно програми - "Околна среда" и "Транспорт", този ресурс не е толкова голям. Но за и бездруго изтънелите общински бюджети догодина това ще е сериозен проблем.

Строежът на софийската скоростна тангента е на стойност около 200 млн. евро. Този проект всъщност беше включен в "Регионално развитие" в последния момент точно за да не се изгуби европейско финансиране. Това стана и със специалното съгласие на Брюксел, защото тази програма не е за подобни големи инфраструктурни проекти. Строежът беше забавен заради закъснението с отчуждителните процедури и спора на собствениците с държавата за по-високи обезщетения. И този обект обаче също ще бъде довършен с публични средства. При старта на строителството тази година управляващите заявиха, че започват обекта с европейско финансиране и ясното съзнание, че той няма да може да бъде завършен до края на годината, когато изтичат сроковете. Още тогава беше обявено, че изграждането на 16-километровото трасе ще продължи догодина с бюджетни пари.

Има проекти и за туристически маркетинг, които няма как да бъдат спасени. Изпълнител е Министерството на туризма, което не е успяло да ги реализира и договорите за безвъзмездното им финансиране трябва да бъдат прекратени.УСПЕХИТЕ

До момента са разплатени 86%, или около 2.7 млрд. лева, по над 1100 проекта по европрограмата за регионално развитие, обобщи министър Павлова. "902 от големите проекти вече са приключили. Над 450 училища, 400 детски градини, 43 университета, 72 сгради на културната инфраструктура бяха реновирани. 121 туристически атракции за над 165 млн. лв. "разцъфнаха" пред очите ни. Над 200 млн. лв. безвъзмездно получи здравеопазването ни", отчете министър Лиляна Павлова.ОЩЕ РИСКОВЕ

България може да загуби 377 млн. лева за общински проекти от Програмата за селските райони, съобщи БНР. Справка от фонд "Земеделие" сочи, че общините още не са подали искане за плащане по 433 проекта, а до крайния срок остават броени дни. По тези проекти общините ремонтират пътища, изграждат ВиК мрежи и осигуряват достъп до социални услуги. По друга общинска мярка - "Обновяване и развитие на населените места", под риск са още 27 млн. лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Гербаджия

01.09.2016 | 09:51

ставам зарад тоз балкон! Ааа тва отзаде ти дъл да ни земим да гу санирами, а?

Отговори
0 0

пешко

06.10.2015 | 22:05

,лилииии прасетооооо

Отговори
0 0

ЭФЭФ

06.10.2015 | 21:14

евала ЛИЛЯНО.

Отговори
0 0

ЭФЭФ

06.10.2015 | 21:14

евала ЛИЛЯНО.

Отговори
0 0

KOK MALAK DIK

06.10.2015 | 19:46

ole taq ne bila PLOSKA

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?