71

Гръмка новина за пенсиите! Разкриха как можем да си осигурим старините

Участието на фондовата борса може да осигури и по-висока пенсия, посочват експерти

 

Домакинствата в България губят до 300 милиона лева годишно от ниската доходност на своите спестявания. Ако 60% от парите се инвестират в различни фондове и акции, средногодишната печалба може да достигне десет процента, изчисляват финансисти. Участието на фондовата борса може да осигури и по-висока пенсия, посочват те.

Според Деян Василев от финансовия портал "Моите пари" инвестиционните фондове и акциите са подходяща алтернатива на инвестициите в недвижими имоти. Със съдействието на инвестиционни посредници с авторитет, българите могат да постигнат по-висока доходност и сигурност на своите спестявания, твърди Деян Василев пред БНР.

"Българите трябва да могат да очакват доходност от 8-9% годишно осреднено. Обаче една година може да е плюс 15, другата пазарът да е минус 5, но ако ти стоиш 10 години в този пазар, цените на акциите, широките индекси, растат с 8, 9, 10% средногодишно", посочи експертът.

Подобни дълготрайни инвестиции могат да гарантират и достойно пенсионно осигуряване, казва Деян Василев.

"Ако ти си сега на 25-30 години и имаш 30-35 години до пенсиониране, всеки месец влагаш пари в такива фондове - 100-200 лева, и тези пари средно изкарват по 8 процента всяка година в продължение на 30 години, в един момент има много добра капитализация, и аз за такъв тип скучно управление на парите говоря, не толкова коя сега акция ще скочи с 200 процента. Това е рисково", заключава той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Аз знам как и

Аз знам как и

23.03.2024 | 18:44

Аз знам как и какво! Но когато Държавата те е стиснала за гърлото! Това няма как да стане! Изглежда само Калащника ще ги оправи!

Отговори
1 0
Айше

Айше

23.03.2024 | 10:35

Цялата махала зима социал по 1753 лева .Шорош дава

Отговори
1 0
Статията е написана от телефонен измамник

Статията е написана от телефонен измамник

23.03.2024 | 09:29

Вашите пари в Универсалните фондове за втора пенсия са вложени именно на фондовите борси. Дали затова са цъфнали, та вързали и са с отрицателни резултати от 6 години.

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?