Следвайте ни

Готови за купон на 8 март: Бум през уикенда след вялото начало в ресторантите

viber icon

Първият ден от рестарта на заведенията тръгна с лоша комбинация - делничен ден и намръщено дъждовно време. Ресторанти и кафенета дълго  се подготвяха за голямото откриване след принудителна пауза от 93 дни (13 седмици и 2 дни, или 2238 работни часа), през уикенда си подхвърляха закачки от рода „връщам се на работа, но забравих какво работя“, но стартът в Пловдив не беше според очакванията. Особено сравнено със София, където браншът на бул.“Витоша“ плати на духов оркестър да ознаменува първия официален работен ден на 2021 година. Както marica.bg писа, в сутрешните часове в Пловдив единици седнаха на открито да изпият първото си кафе, дори на оживено място като главната улица.

Оборот продължаваше да прави и доставката до офиси и домове. Услугата не е спряна заради отварянето на заведенията и няма изгледи скоро това да се случи. Докато съвсем не изчезнат страхът от COVID-19 или самият вирус, доставките ще съставляват голяма част от работата ни, убедени са ресторантьорите.

 Всички са заредени с маски и дезинфектанти,

някои инсталираха една идея по-модерни - безконтактни апарати. Други пък наблегнаха на изработването на нови менюта - семпли и по-обрани като за начало, но с пролетни вкусове. Трети качиха менютата си в дигиталното пространство - за да няма никакъв допир от много хора с хартията, менютата се сканират с телефона и се поръчва така. Това позволява и по-добро управление на поръчките, признават управители на ресторанти, въпреки че са хвърлили маса пари за нововъведението. Повечето собственици на заведения използваха дългата пауза, за да направят ремонт на обектите си и да стегнат летните градини за предстоящия сезон. Преобразен е ресторантът в "Кючук Париж" на президента на баскетболен клуб „Академик“ Васил Врачев - сериозен ремонт и ново име. „Китчън“ вече се казва „Катерини“ и е кръстен на съпругата на Врачев. Официалното откриване обаче се отлага, тъй като

собственикът е под карантина,

защото наскоро се завърна от чужбина, научи „Марица“.

Колкото и да е странно обаче, при висока безработица се отваря дефицит за читави кадри. Хората се обезвериха и обезнадеждиха да чакат и се преквалифицираха. Липсата на сервитьори и бармани не е толкова осезателна, но за готвачи - да. Един майстор се гради с години, той е вътрешният двигател на един добър ресторант. Седмица преди рестарта двама от готвачите ми казаха, че напускат, разказва Юлиан Алексиев, собственик на „Ноте ди вино“. Останах поразен, защото за толкова кратко време трудно ще намеря нови попълнения. И в момента още търся, допълва той. В целия бранш се заговори за този потенциален проблем, а с наближаване на летния сезон по морето дефицитът ще се усеща по-сериозно. Според Алексиев обаче все по-малко от квалифицирания персонал ще бяга по Черноморието за три-четири месеца, защото там договорите им не са съвсем на светло, а работодателите понякога експлоатират служителите си.

Снимки от Наташа Манева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Китайски вирус няма

Китайски вирус няма

02.03.2021 | 09:15

Има страх от нещо си, което добре се ползва от политиците и някои медици. Целта си е заробване на хората, Никакви мерки не могат да спрат НЕЩОТО. Спрете да се страхувате, искат да ви смачкат.

Отговори
1 3
китайски вирус

китайски вирус

02.03.2021 | 08:58

яжте по кръчмите сега е време да се мре после не се оплаквайте като умрат близки ваши . Адът ви чака!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?